Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V historické budově Slovenského národního divadla se dnes konalo poslední rozloučení se zesnulým režisérem muzikálů Jozefem Bednárikem.

Na pohřbu nakonec z pracovních důvodů chyběl hitmaker Michal David. Tomu se jen pár měsíců před smrtí Bednárik svěřil, že by si přál, aby na jeho pohřbu zahrál písničku z muzikálu Angelika.

Hlediště, lóže i balkony velkého sálu byly zcela zaplněny. Na oponě se promítala obří fotografie Bednárika, která ho zobrazovala tak, jak ho všichni znali: s širokým úsměvem na tváři. Před fotografií byly umístěny věnce a kytice od smutečných hostů.

Režisérem smutečního obřadu byl Bednárikův přítel, choreograf Ján Ďurovčík. V úvodu zatančili sólisté Tanečního souboru bratislavského Divadla Nová scéna, kde Bednárik rovněž režíroval. Česká operní pěvkyně Eva Urbanová zazpívala árii z druhého dějství opery Turandot. V závěru písně neudržela slzy dojetí a rozplakala se.

Následně zpěvák Daniel Hůlka zazpíval píseň Draculova zpověď z muzikálu Dracula, který Bednárik režíroval. Monolog z televizní adaptace samizdatového dramatu Ježíšova matka v Bednárikově režii přednesla Emília Vášáryová. Slovo na rozloučení přednesl také herec Slovenského národního divadla Dušan Jamrich. "Loučíme se s mágem jeviště. Tebe políbili všechny múzy alespoň třikrát,“ odkázal Jamrich spolužákovi. „Odpočívej v pokoji. Vím, že neposlechneš. Už připravuješ šansonový salón, plánuješ nebesky krásné představení, na němž se andělé budou trhat o vstupenky a čerti se budou chtít podívat alespoň klíčovou dírkou,“ dodal Jamrich.

Program celého smutečního rozloučení byl přerušovaný monology Bednárika, které zněly z reproduktoru. „Jsem rád, že jsme se tu tak hezky sešli,“ řekl například Bednárik v jednom ze svých projevů. Po zvednutí opony se na pódiu odhalila rakev s ostatky režiséra, která byla doslova zasypaná květinami. Každý účinkující se po vystoupení rakvi poklonil.

Reklama

Další články

Načítám