Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„Já ho zabiju! Já ho budu řezat. Ne, já ho uškrtím!“ Takhle vyhrožoval ve filmu Slavnosti sněženek jeden z kerských myslivců v podání Ladislava Křiváčka (†48) řeznickému mistrovi (Jiřímu Krejčíkovi), když místo řádného výkonu strážní služby u udírny sežral čtyři salámy.

Tvářil se u toho tak divoce, že diváci měli o Krejčíka chvílemi opravdu strach. Herečtí kolegové sice dobře věděli, že mu to prostě jen předepisuje Menzelův scénář, Křiváčka ale zároveň znali jako cholerika, který i v soukromí dokázal pořádně vybuchnout.

Dokládá to třeba historka z dob jeho studií na DAMU, kterou vyprávěl Jiří Krampol, Křiváčkův studijní kolega z vyššího ročníku.

Krampoule, objednej si pivo!

„Pan profesor Nedbal nás vzal na pivo. Servírka nám ho všem přinesla, ale na Křiváčka zapomněla. On se strašně rozzuřil a začal křičet: ‚Přines mi okamžitě pivo, nebo se neznám!‘ Holka byla v šoku, rozbrečela se, obrátila se na pana profesora Nedbala se slzami v očích: ‚To máte teda pěkně vychované žáky.‘ Nedbal nehnul ani brvou, otočil se na mě a povídá: ‚Krampoule, objednej si pivo.‘ Tak já s úsměvem na rtu: ‚Slečno, prosím vás… Byla byste tak laskavá a přinesla mi pivo?‘ Nato Nedbal spokojeně zakýval hlavou a pravil: ‚Tak vidíte, slečno, Krampoul… To je můj žák! Křiváček? To je žák paní profesorky Fabiánové‘,popisoval Krampol webu Prima ženy.

Ladislav Křiváček hrál často podivíny až psychopaty, nebo naopak psychiatry – toho si střihl třeba v oblíbeném dětském seriálu Létající Čestmír. V Nemocnici na kraji města ohrožoval sekerou primáře Sovu, v Majoru Zemanovi si zahrál zabijáka, kterému jiný hrdinný major – Hradec – přerazí ruku. V Sanitce zase vyhrožoval sebevraždou.

„Své podivíny hrál báječně a odehrál mi jich v mých televizních dílech celou řadu, byl to nápadný nenápadný chlap, ale poctivý herec, který režiséra nikdy nezklamal,“ vzpomínal pro web Ahaonline režisér Jiří Adamec, který ho do Sanitky obsadil.

Ty mrcho, já jsem pro tebe nikdo?

Další storry, která vypadá jako vystřižená z filmového scénáře, se podle Krampola odehrála mezi Křiváčkem a jeho milenkou, vdanou paní, kterou navštěvoval během manželovy nepřítomnosti.

„Jak byl jednou u ní doma, tak se nečekaně vrátil její manžel z pracovní cesty. Křiváček se schoval do skříně. Jenže ta ženská nekouřila a on jo, a to je prozradilo. Podváděný manžel v popelníku našel dva vajgly a vystartoval na ženu: ‚Ty tady někoho máš?‘ A ona celá vyděšená:‚Ne, nikdo tu není.‘ Vtom Křiváček vylezl ze skříně, vlepil jí facku a zařval: ‚Ty mrcho, já jsem pro tebe nikdo?‘,“ vyprávěl Krampol webu Prima ženy.

Podivín a nervák od přírody

Ladislav Křiváček se narodil 13. září 1940 v Praze. Studia na DAMU ukončil v roce 1963, hned poté nastoupil do angažmá v pražském Divadle E. F. Buriana (dnešní Divadlo Archa), kde hrál až do své smrti.

I když si někteří lidé z branže mysleli, že svou prchlivost občas spíš předstíral, v podstatě byl nejspíš opravdu nervák od přírody. Nakonec se mu to stalo osudným. Zemřel před 35 roky, 17. března 1989, v pouhých osmačtyřiceti letech. Příčinou byl infarkt.

Související témata:
Ladislav Křiváček
Film Slavnosti sněženek

Reklama

Další články

Načítám