Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Já s písničkou jdu jako ptáček…“ Kdo by neznal poctivého muzikanta, kterého hostinský šizuňk okrade o kouzelné dary, jež mu věnoval hodný dědeček? Na oblíbenou pohádku Obušku, z pytle ven! (1955) se můžete těšit v podvečer 25. prosince, konkrétně v 18:35 h na Televizi Seznam. Pohodlně se usaďte, přisuňte si k sobě mísu s řízky nebo s rohlíčky, začínáme.

Chudý muzikant (Ladislav Pešek), který má doma kupu hladových dětí, se vydá za výdělkem do světa. Bloudí krajinou, až se dostane do hospody, kde se právě slaví posvícení. Muzikant návštěvníkům zahraje, ale za vystoupení se mu hospodský (Josef Beyvl) odmění jen kouskem suchého chleba. Muzikanta polituje kouzelný stařeček (František Smolík) a věnuje mu zázračný ubrousek, který sám prostírá dobroty, a „zlatonosného“ oslíka, z něhož se sypou dukáty.

Cestou domů se muzikant staví ve stejné hospodě a dobrosrdečně předvede kouzelné dary. Vychytralý hospodský mu je však vymění. Doma muzikant zklame celou rodinu, ubrousek se neprostře a z oslíka nevypadne ani měďák. Chuďas se dovtípí, kdo ho připravil o stařečkovy dary, a musí konat.

Scenáristu vytočila délka filmu

Režisér filmu Jaromír Pleskot spojoval své profesní aktivity celoživotně především s divadlem. Ve své filmografii má však vedle komedie Výlet pana Broučka do zlatých časů (1949), oblíbené dívčí podívané Robinsonka (1956) i tuto pohádku, která v roce 1955 splňovala požadavky zábavné a současně ideologicky „správné“ podívané.

Zajímavé je, že film měl původně trvat jenom půl hodiny. Scenárista Jiří Brdečka nedokázal skrýt svůj údiv a rozhořčení, když se dozvěděl, že film má 70 minut. Jaromír Pleskot ale nové scény nevymyslel, jen je hodně natáhl.

Příliš krutá scéna…

Podoba, v jaké pohádkový obušek známe, měla být zprvu zcela jiná. Prvotní myšlenka byla totiž taková, že půjde o malého a chytrého trpaslíka. Nakonec se ale od této myšlenky upustilo a animátor vytvořil obušek tak, jak ho známe nyní. Podle webu ČSFD je jeho autorem Karel Mann, který pracoval pod vedením Jiřího Trnky.

Všichni se také pokaždé těšíme na scénu, ve které obušek prožene chamtivého hostinského a dá mu co proto. Možná vás to překvapí, ale dobová kritika z ní nebyla moc nadšena a kritizovala ji pro její nadměrnou krutost a přílišné „naturalistické vyobrazení“.

Osel způsobil tragédii

Možná si také vybavíte, že v jiné scéně spadne hlavní hrdina do potoka. Ta se musela natočit pětkrát a chudák Ladislav Pešek ji tehdy odnesl pořádnou rýmou.

Při natáčení došlo bohužel také k tragédii. Na osla, který byl přivázaný v kůlně, přišly jedné noci choutky a rozhodl se, že „obšťastní“ kobylku, která byla ustájená poblíž.

To splašilo koně, který s ní byl ve stáji – vzepjal se a bohužel se napíchl na železnou tyč. Nazítří musel být proto utracen.

Slavná filmová pohádka se natáčela mj. v malebné krajině Žďárských vrchů nedaleko Sněžného a Samotína. Točilo se také na Buchtově kopci.

Související témata:
Film Obušku, z pytle ven!

Reklama

Další články

Načítám