Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Diváci se každý rok nemohou dočkat, až Česká televize na Štědrý večer odvysílá zcela novou pohádku. Tentokrát vznikla pod taktovkou Karla Janáka. A zdá se, že lidi rozdělila na dva tábory. Jedni ji milují, druzí odsuzují.

V pohádce Klíč svatého Petra se muzikant Filip zamiluje do princezny v podání Sáry Korbelové. „Se Sárou jsme o sobě věděli, ale do natáčení jsme se neznali. Je fajn a navíc hezká holka,“ řekl Super.cz Filip Březina, kterého diváci zatím mohli vidět hlavně v kriminálkách. V příběhu jde o krádež klíče svatého Petra a dobrodružství, která jsou spojena s jeho hledáním. Plusem pohádky je jistě výprava a natáčení v prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích. Kritici hovoří o tom, že letošní pohádka lehce opisuje z již natočených dílek, nejvíce prý připomíná Anděla Páně. A jak štědrovečerní pohádku hodnotí ti nejdůležitější, tedy diváci? Na facebookových stránkách České televize se projevuje spíše čisté nadšení, najde se jen velmi málo negativních komentářů.

„Pěkný, pěkný, máme už na pohádky nastavenou vysokou laťku. Osobně mě baví pohádky s vodníkem a ten letošní nezklamal,“ hodnotí jeden z diváků. „Mně se líbila moc! Pohádková, nepřehnaná, žádné zbytečné efekty, prostě super,“ přidává se další. „Jelikož Sára Korbelová je moje oblíbená herečka, tak to bylo top, i příběh byl krásný, Česká televize opět nezklamala,“ má názor další a jiní souhlasí. „Pěkná pohádka, nádherné kostýmy i lokace. Po dlouhé době krásná pohádka,“ zní v dalším komentáři. „Moc se nám líbila. Originální námět, krásné lokace a neokoukaní herci. V paní Remundové jsem viděla paní Janžurovou. Neuvěřitelná podoba i hlasu,“ vyjadřuje se další divák.

Jak už bylo řečeno, výtek na stránkách televize mnoho nebylo, ale našly se. „Krásná pohádka… Ale ty křížence hradů a zámků moc nechápu… Zvíkov krásný, Žleby krásné… Sychrov jedinečný, není třeba je do záběrů křížit.. Ale jinak… Super… milá, s myšlenkou…,“ podotýká jeden. „Nedalo se na to koukat. Divný příběh, ošklivá princezna, steampunk vodník, podivné obsazení i dalších postav,“ stěžuje si jiný. Na stránkách Česko-Slovenské filmové databáze pak dostala pohádka zatím pouhých 55 procent a lidé příliš kladně dílo nehodnotí.

„Klasický pohádkový Štědrý večer s klasickou pohádkou Karla Janáka. Neurazí, ale nenadchne. V tomto případě hlavně proto, že herci tu tak nějak jsou. Nijak výrazně nevyčnívají. Teda až na Lukáše Příkazkého, který jak kdyby na natáčení dorazil čerstvě z Woodstocku, a Davida Novotného, který naopak svým zjevením, ale i chováním, předvádí klasického fanouška fotbalové Sparty z tvrdého jádra. Přitom je hrozná škoda, že herci nemají vtipnější a zábavnější dialogy. Udělalo by to hodně. Po technické stránce se totiž pohádce nedá nic vytknout. Docela hezky se na ni koukalo, ale stejně ve výsledku zapadne,“ myslí si jeden. „Karel Janák to pomalu dotáhl k titulu ,popravčí českých štědrovečerních pohádek‘ a natočil další unylou a mdlou - přesně podle mustru své nechvalně známé pohádkové manufaktury,“ myslí si další. „Více zklamání než nadějí a spíše podprůměr než průměr. Jedno plus tu je: občas, velmi občas je tu matný záblesk kvality. Opravdu jen občasný záblesk,“ hodnotí třetí.

Ať jsou názory na pohádku jakékoliv, jisté je, že si na ni během Štědrého večera udělala čas spousta diváků. „Nejsledovanějším pořadem včerejšího večera byla pohádka Klíč svatého Petra. Vidělo ji 60 % všech, kteří měli v danou dobu zapnutou televizi, což bylo 2,32 milionu diváků (15+),“ vyjádřila se tisková mluvčí České televize Vendula Krejčová.

Reklama

Další články

Načítám