Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Budoucí lékař, nadšený kaligrafista a teď i vítěz 3. řady Peče celá země. Jedenadvacetiletý Vojtěch Vrtiška, který se stal miláčkem publika i ostatních soutěžících, prozradil, co chystá do budoucna, i to, co se děje v zákulisí oblíbené soutěže. Nosí si štáb a účastníci domů výslužku? Mohou se na některé úkoly připravit předem?

„Zadání jsme dostali půl roku dopředu, ale pak jsme měli dva měsíce na to, všech těch 40 receptů připravit, sepsat receptury a pomůcky. Na základě toho se nakupovaly suroviny,“ svěřil se v rozhovoru pro Český rozhlas.

Největším oříškem byl pro něj medvídek. „Je to docela paradox, dopadl hezky a vyhrál jsem s ním pekaře týdne. Pro mě to byl ale problém z toho důvodu, že nerad peču dětské a tvarované dorty, takže jsem to pekl asi třikrát, než jsem byl spokojen,“ nechal se slyšet všemi milovaný vítěz, který s nadsázkou říká, že přes den studuje na medicíně a v noci peče.

Nejeden divák má za to, že domů musejí štáb i soutěžící chodit obtěžkáni moučníky a dezerty. Opak je pravdou! „Snědlo se vždycky úplně všechno. Že by si někdo něco odvezl domů, to se nestalo. Nikdy nezbylo nic,“ překvapil Vrtiška.

Často nezbylo ani na samotné soutěžící. „My jsme si většinou vydupali nějaké ochutnávky mezi sebou, abychom věděli, jaké to kdo má. Jinak ale štáb dokázal sníst opravdu všechno. Tam bylo krásně vidět, když se řeklo stop, tak ze zákulisí se vždycky vyřítilo zhruba dvacet lidí, kteří většinou už měli za pasem lžíce, s vozíčky a sklízeli stoly,“ usmívá se při vzpomínce na natěšené hladovce.

Foto: Česká televize
Oblíbený pořad Peče celá země dospěl do finále. Z vítěze jsou nadšení diváci, porota i ostatní soutěžící

Co se bude ve kterém díle péct, soutěžící neví. „Můžeme si tipnout zhruba to finále, protože to je většinou nejšílenější zadání. A tipl jsem si správně, stejně jako všichni ostatní,“ prozradil student medicíny, který se nyní rovněž věnuje cukrářským kurzům a kromě toho připravuje také svou první knihu. S úspěchem se dál věnuje i milované kaligrafii.

„Jsem zvyklý se soustředit a úplně odstřihnu, co se kolem mě děje. Dělám ukázky kaligrafie, jezdíme hrady a zámky a za den ke mně přijde třeba 2000 lidí a každý se vás na něco ptá. Klidu přidává i medicína, protože po tom, co tam zažijete v některých ročnících, už vás nic nerozhodí, natož nějaký dort,“ svěřil se Vojta, který promluvil i o tom, kolik času mu natáčení Peče celá země zabralo.

„Natáčení probíhalo měsíc a půl, vždy od pondělka od čtvrtka. V sedm ráno nás v Praze nabíral minibus, který nás dovezl na místo, zpátky jsme se vraceli kolem osmé večer. V pátek jsem pak doháněl školu a sobotu jsem většinou úplně celou prospal,“ uvedl k šichtám v Peče celá země.

Reklama

Další články

Načítám