Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Film Smrtonosná past patří k chlapským klasikám, jejíž první díl byl natočen v roce 1988 s nepřekonatelným Brucem Willisem (68) v hlavní roli.

Newyorský policista John McClane (Bruce Willis) přijíždí do Los Angeles na Vánoce za svou manželkou (Bonnie Bedelia, 75), která se zrovna účastní vánočního večírku v rozestavěném mrakodrapu firmy Nakatomi. Vybírá si však špatný čas, neboť budovu obsadí německý terorista Hans Gruber (Alan Rickman †69) a zajme všechny účastníky vánoční party včetně McClaneovy ženy. Jako policista se rozhodne jednat a tím začíná jeho osobní a osamocený boj proti teroristům, kteří se zatím snaží dostat do sejfu, v němž se nachází 600 milionů dolarů.

Proč se točilo hlavně v noci

Synonymem Smrtonosné pasti je dnes Bruce Willis (69), ale nemuselo tomu tak být. Do role Johna McClanea byli zvažováni Mel Gibson, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford, Robert DeNiro aj.

Kuriózní je, že představitel Johna McClanea je víc Němec než padouchové, kterým ve filmu čelí. Konkrétně Alan Rickman (Hans Gruber) je Brit a Alexander Godunov (Karl) je Rus. Sám Bruce Willis se narodil v Německu americkému otci a německé matce.

Bruce Willis přinesl filmu pořádně velkou oběť – částečně totiž ohluchl na levé ucho. Stalo se to při natáčení scény, kdy jako McClane střílí pod stolem na padoucha, který stojí nad ním. Tvůrci patrně zapomněli, ž e když se bude střílet pod stolem, bude se od něj odrážet zvuk pistole, a nedali Willisovi ucpávky uší. Herec tak přišel o dvě třetiny sluchu na levém uchu.

První díl se odehrává takřka celý v noci. Má to svou atmosféru, ale rozhodně to nebyl záměr. Noční natáčení bylo vynuceno okolnostmi. Bruce Willis totiž přes den natáčel seriál Měsíční svit (od r. 1985), ze kterého se smluvně nesměl ještě pár let trhnout. Vzít si noční a natočit první velký celovečerní film tak pro něj byla jediná šance. Za film tehdy dostal pět milionů amerických dolarů.

Vzor pro další akční filmy

Natáčení probíhalo téměř výhradně v okolí a ve vnitřních prostorech losangeleského mrakodrapu Fox Plaza.

Přestože diváci přijali Smrtonosnou past velmi kladně, hodnocení kritiků se původně rozcházela. Všeobecně byla chválena režie Johna McTiernana a výkon Alana Rickmana, zato Willisovy herecké kvality se tehdy staly předmětem mnoha diskusí.

Dnes je snímek považován za jeden z nejlepších akčních filmů vůbec: John McClane vytvořil nový typ akčního hrdiny; zranitelného člověka s průměrnou figurou, s nímž se diváci snáze ztotožní. Podobně se mluví o Hansi Gruberovi, coby inteligentním a vzdělaném padouchovi, v kontrastu s excentrickými šílenci populárními v akčních filmech do té doby.

Film vynesl jak Bruce Willise, tak Alana Rickmana mezi hollywoodskou elitu a výrazně se zasloužil o příliv akčních filmů v 90. letech, z nichž mnohé i výrazně ovlivnil, mj. Přepadení v Pacifiku (1992), Cliffhanger (1993) či Nebezpečná rychlost (1994).

Související témata:
Film Smrtonosná past

Reklama

Další články

Načítám