Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Paní Tweedyová je nekompromisní. Navzdory svému britskému jménu to není milá stará paní, ale rázná obchodnice, která chce na svém chovu kuřat vydělávat. Takže když slípka špatně snáší, její dekapitace je namístě. Jelikož jde o animák, očekáváme, že to dobře dopadne, ale… Rodinnou komedii Slepičí úlet (2000) uvidíte 16. prosince ve 20:10 hodin na Televizi Seznam.

Při takovém zacházení není divu, že všechny slepice na farmě ďábelských manželů Tweedyových sní o lepším životě (ale nejsou ochotny pro to něco udělat). Pouze jejich inteligentní družka Ginger spřádá plány, že odtud uletí. Jenže problém je v tom, že slepice létat nedovedou. Nebo snad ano? Všechny pokusy o útěk končí nezdarem, dokud se na farmě neobjeví kohoutí světák Rocky a nenabídne zlenivělým slepicím letecký výcvik. Zpočátku to jde ztuha, ale stačí chuť spolupracovat, pevná vůle a trocha štěstí a hejno se posledním odvážným pokusem o úlet vrhá vstříc svobodě. Nezapomenutelné postavičky a skvělá animace – to vše je zárukou skvělé zábavy pro celou rodinu!

Hold velkým filmům

Součástí filmu je řada odkazů válečný film Velký útěk (1963). Příkladem je zavírání na samotku (házení do kontejneru), pohazování si baseballovým míčkem o stěnu nebo i samotný útěk, kdy se slepice snaží dostat ven pomocí tunelu a dřevěného vozíku na kolejničkách.

Ve filmu se také několikrát objeví záběr na kurník označený číslem 17. Ten zase odkazuje na válečný film Stalag 17 (1953), odehrávající se v zajateckém táboře.

Scéna, kdy Ginger zachraňuje Rockyho z pece, byla inspirována filmovou sérií Indiana Jones (od r. 1981).

Plastelína ve velkém

Ve filmu se měl původně objevit i mladší bratr Ginger jménem Nobby. Studio DreamWorks ho však nechalo vyškrtnout, aby byl film méně „roztomilý“.

Tvůrci použili 2380 kg plastelíny, což bylo v té době největší použité množství pro animovaný film.

Gibsonův návrat na výsluní

Kohoutího frajera Rockyho nadaboval v originální verzi Mel Gibson. Kariéra tohoto herce je na první pohled dobře známá a úspěšná. Hrál v řadě velkofilmů, jako úspěšný herec začal také režírovat, a i na tomto poli uspěl, protože jeho filmy sklidily několik cen a dařilo se jim i u diváků. Jenže pak přišel osudný rok 2006, kdy řídil v opilosti a při zadržení pronesl řadu invektiv na adresu Židů. A Hollywood mu tehdy zavřel dveře před nosem. Gibson pak spíš živil stránky bulváru a nahodit ztracenou kariéru se mu nedařilo, byť se jeho marketingový tým snažil sebevíc.

V roce 2014 ale přišel zlom a herci se podařilo vrátit se na vrchol – ostatně Hollywood miluje napravené hříšníky. Nicméně právě rok 2000 byl pro Mela Gibsona zásadní. Tehdy se mu povedlo vytvořit hlavní role hned ve třech kasovních trhácích: v historickém velkofilmu Patriot, v animovaném Slepičím úletu a v komedii Po čem ženy touží.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám