Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jiří Bartoška (77) prožívá náročné období. Po devíti letech opět bojuje se zákeřnou rakovinou, která se mu bohužel vrátila. Ještě v létě byl v pořádku, před startem karlovarského filmového festivalu ho ale trápila viróza, a tak se musel šetřit.

Bartoška před časem natáčel seriál Smysl pro tumor, kde si zahrál právě onkologického pacienta. Seriál Česká televize představila na festivalu ve Varech, nyní pak také na představení jarního televizního schématu. Tam už ale Bartoška kvůli léčbě rakoviny nedorazil.

V seriálu Smysl pro tumor, který vznikl podle belgické předlohy, hraje Bartoška roli Antonína Vaňka, který umírá na rakovinu mozku. Herec si kvůli roli nechal oholit hlavu, v době, kdy natáčel, ale rakovinu neměl a netušil, že se mu brzy bohužel opět vrátí.

V osmidílném rodinném seriálu režisérky Terezy Kopáčové hraje hlavní roli Filip Březina, jenž ztvárňuje pětadvacetiletého studenta neurochirurgie, kterému zjistí, že se potýká s rakovinou.

Foto: Pavla Černá, Česká televize
Nový seriál České televize Smysl pro tumor se bude vysílat v příštím roce

„Rakovina se propíše nejen do jeho života, ale dotkne se taky jeho rodiny a přátel. V osmi dílech rozehráváme i jejich linky. Na rakovinu by neměl být člověk sám. Ať už se nás týká přímo, nebo někoho v našem okolí. Léty udržované tabu kolem onkologických onemocnění bychom chtěli tímto příběhem alespoň trochu pobořit. Tak jako se to povedlo belgické předloze,“ uvedl kreativní producent seriálu Matěj Stehlík.

Zajímavostí seriálu je to, že na konci každé epizody sdílejí skuteční onkologičtí pacienti pocity, které je provázely jednotlivými fázemi onemocnění.

Foto: Pavla Černá, Česká televize
Matěj Stehlík

Reklama

Další články

Načítám