Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Šíleně smutná princezna je pohádka, která ani po letech neztratila nic ze svého humoru. Příběh se točí kolem prince v žaláři, naoko smutné princezny a dvou intrikujících rádců. Režisér Bořivoj Zeman měl při výběru obou hlavních protagonistů šťastnou ruku: Helena Vondráčková (76) byla dokonalým ztělesněním dívčího půvabu a krásy a Václav Neckář (80) ji se svým klukovským šarmem skvěle doplnil. Bořivoj Zeman spolu s Františkem Vlčkem st. psali této populární pěvecké dvojici scénář přímo na tělo. I tato populární hudební pohádka plná krásných melodií vznikala pod dohledem cenzorů.

Vostřel byl na odstřel

Písničky složil tehdy sedmnáctiletý hudebník Jan Hammer. Protože ale po vstupu okupačních vojsk emigroval do USA, normalizační úředníci se postarali o to, aby z filmových titulků bylo odstraněno jeho jméno.

Stejně tak musela pryč i slavná píseň Kujme pikle, kterou zpívali proradní rádcové X (Josef Kemr) a Y (Darek Vostřel). Vostřel byl totiž po roce 1968 perzekvován a nesměl veřejně vystupovat. Píseň navíc svým pojetím připomíná ruskou častušku, což se mocipánům nelíbilo. Do filmu se vrátila až po revoluci a dodnes je s pohádkou dokonale spjatá.

Smrt na place

Natáčení filmu ale postihla smrt. Tatínka princezny Heleny měl původně hrát Rudolf Deyl mladší. Původního představitele krále Dobromysla stihl smrtící infarkt v průběhu natáčení, kdy už měl natočeno víc než polovinu scén.

Výroba filmu byla na pár dní zastavena. Do role byl po nečekané smrti Deyla obsazen Bohuš Záhorský a již natočené scény se musely znovu přetáčet.

Legendární hlášky

K ozdobám filmu patří i hlášky rádců X a Y. Například: „Co vám to tam tak šustí?“ „To si mnu ruce radostí…“ „A jo.“ Nebo: „Kdo tam?“ „Tady X.“ „Neříkejte tady, když jste tam.“

A ještě, když oba na konci pohádky vylézají z rybníka: „Co si počnem? Co budeme dělat?“ „Já bych věděl. Tlumočníky. Já u vás, vy u nás.“ „A co řeči?“ „Nejsou zapotřebí. U vás se mluví stejně jako u nás. Ale nikomu ani muk, lidi na to ještě nepřišli.“

Reklama

Další články

Načítám