Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

První svátek vánoční patřil na České televizi další premiérové pohádce. Po štědrovečerním Klíči svatého Petra od režiséra Karla Janáka šlo o Tři zlaté dukáty z dílny Mariany Čengel-Solčanské. Televizní diváci chválí.

Juraj není jenom obyčejný venkovský pastýř ovcí, díky místnímu učiteli je vzdělaný, umí číst a psát v mateřštině i anglicky. A díky tomu se u něj z různých knih, novin a časopisů dozvídá o světě, o nových vynálezech a objevech z počátku 20. století. Jeho snem je cesta až do Ameriky. Na to potřebuje peníze. Když se jedna z oveček zatoulá k ruinám starého hradu, objeví se před ním nečekaně tajemná slečna Julie. Je krásná a tvrdí o sobě, že je majitelkou místního velkého panství i se zámkem. Nesmí ale nikomu říct, že někdy počátkem 17. století ji do věčnosti zaklela bohatství a moci chtivá teta, ani o tom, kdo a jak ji může prokletí zbavit. Z minulosti si odnesla jen tři zlaté dukáty, z nichž jen jeden může jednou za sto let nabídnout za vysvobození. Pastýř Juraj, kterého potkává s posledním zlatým dukátem v dlani je její poslední šancí. A Juraj zlatý dukát potřebuje. Tak shrnuje děj pohádky na svých stránkách Česká televize.

Do hlavních rolí režisérka zvolila neokoukané tváře, Ladislava Bédiho (Juraj) a Kataríny Krajčovičové (Julie).

Diváky, a hlavně divačky ale zaujala nejen pastýřova sečtělost, ale také vzhled. Juraj je ztepilý mládenec s vysekanými svaly, které v ženách probudily velké vášně… „Zaujal především bača Juraj“, „Ty panoramata…a Juraj!“, „Princezna krásná, bača svalnatej“ nebo „Zaujal Juraj, čistokrevný fitko“, komentovaly ženy na výzvu České televize, jak se divákům pohádka líbila.

Možná tak pro ně nebude překvapením, že herec je absolventem sportovního gymnázia a do svých 16 let hrál fotbal. Působil například v klubu FC Nitra, odkud také pochází. Později vystudoval divadelní fakultu na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě.

Jako minus Tří zlatých dukátů diváci zmiňovali dabing ze slovenštiny, který byl podle mnohých zbytečný a narušil výsledný efekt. Jak se pohádka líbila vám?

Reklama

Další články

Načítám