Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve čtvrtek 29. února večer uvede Televize Seznam rodinný film Metráček režiséra Josefa Pinkavy, přibližující život děvčat na základní škole, jejichž dospívající těla ne vždy odpovídají uznávaným ideálům. V příběhu starém více než 50 let by se bohužel našla i leckterá současná dospívající dívka.

Český spisovatel, scenárista a redaktor Stanislav Rudolf napsal mnoho knih o každodenních problémech dospívajících, zejména dívčích hrdinek. Šel až na dřeň a vytahoval velké holčičí bolesti. Nejinak tomu bylo u knihy Metráček aneb Nemožně tlustá holka. Právě tento titul byl v roce 1971 i zfilmován, a nejen knižním nadšencům tak přiblížil život žákyně základní školy Jitky, která se obtížně vyrovnává se svou tloušťkou a nemotorností. Připomeňte si film Metráček s Markétou Světlíkovou v hlavní roli ve čtvrtek od 20:10 na Televizi Seznam.

Jen hloupí se jí smáli

Miluška Voborníková zpívá v ústřední písni filmu Metráček: „Neházej svět za hlavu, dívko, co tě pálí, že pro tvoji postavu, hloupí se ti smáli…“. Film je více než 50 let starý, a přitom jak text písně, tak i samotný příběh jsou stále aktuální. Hrdinka filmu se trápí kvůli své postavě, která neodpovídá společenským standardům. Největší muka prožívá samozřejmě na hodinách tělocviku. Jak se ale můžete ve filmu přesvědčit, scenárista Rudolf nenechá mladinkou Jitku trápit a z jejích „nedostatků“ udělá přednost. Ve vší své parádě ukáže svou sílu i veselou povahu. A samozřejmě první láska už bude pomalu ťukat na dveře. Nadčasový film patří k lehce zapomenutým snímkům, jejichž příběh by se měl ale připomínat i dnešním dospívajícím dívkám, a nejen jim.

Markéta Světlíková, která ztvárnila hlavní postavu Jitku, se zúčastnila hereckého konkurzu, když jí bylo již 16 let. O roli se ucházelo přes 5000 dívek, ale Markéta nakonec i přes svůj věk obstála a roli získala. Jen musela přibrat pár kilo. Pro herečku to byl první a vlastně i poslední velký filmový počin. Objevila se pak už je v menších rolích, například v Partě hic nebo Holce na zabití. Od filmu ale úplně neodešla, vystudovala výchovnou dramatiku na DAMU a věnovala se pedagogické činnosti. Příští rok oslaví krásné kulaté 70. narozeniny.

Reklama

Další články

Načítám