Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Existuje několik osvědčených způsobů, jak zvýšit prodej hudebních nosičů, akcelerovat poslech nahrávek na různých webových platformách a frekvenci vysílání v rozhlase i televizi. Je to sice smutné, ale neoddiskutovatelně k nim patří dokonaná sebevražda.

Před 10 lety, 29. dubna 2014, ukončila dobrovolně svůj život někdejší federální a později česká superstar Iveta Bartošová (†48). Nedaleko domu v pražské Uhříněvsi, kde bydlela, skočila pod vlak. Utrpěla zranění neslučitelná se životem, jak se v takových případech říká. Kdo se někdy stal svědkem neštěstí na kolejích, ví, co se pod tímto ustáleným souslovím může skrývat.

Foto: Michaela Feuereislová
Iveta Bartošová zemřela před deseti lety

A zájem o její tvorbu rázem stoupl. Poslední roky před smrtí přitom byla zpěvačka spíš vděčným námětem pro bulvární tituly než královnou hitparád. Opakovaně se sice pokoušela navázat na kdysi úspěšnou kariéru, žádný z mnoha pokusů o comeback ale nevyšel a mnohem více než zpěv přitahovaly pozornost veřejnosti její nejrůznější excesy.

V roce 2007 absolvovala ústavní léčbu závislosti na antidepresivech. Když se pak nedlouho před její smrtí dostaly na veřejnost aktuální snímky, které měly s někdejší půvabnou blondýnkou pramálo společného, posílali ji cynici v diskusích na léčení znovu. Už na něj ale nedošlo.

Obě sestry bodovaly ve Zlatém slavíku

TV Nova nedávno „odtajnila“ svou úspěšnou minisérii Iveta, kterou zatím měli možnost vidět jen předplatitelé platformy Voyo. Diváci si tedy mohli oživit, co vlastně jedna z našich nejúspěšnějších zpěvaček za svůj krátký život stihla.

Foto: Voyo
Anna Fialová jako Iveta Bartošová a Ondřej Brzobohatý jako Ladislav Štaidl v minisérii Iveta

Narodila se 8. dubna 1966 v Čeladné. Stejné datum narození má i její sestra – dvojče Ivana (58). Doplnily tak staršího bratra Lumíra. Obě děvčata v dětství zpívala ve sboru, obě si později vybudovala svou vlastní kariéru.

Ivana jako Viana Bartošová v letech 1988 až 1991 ve Zlatém slavíku bodovala okolo dvacátého místa. Sestra ovšem tutéž anketu ve stejné době buď vyhrávala, nebo končila přinejhorším druhá.

Foto: Ladislav Křivan a Martin Mithofer / CNC / Profimedia
Iveta Bartošová se sestrou Ivanou na koncertě v roce 2008

Velká láska, velký hit

Iveta poprvé výrazně zazářila v roce 1983 na soutěži Mladá píseň v Jihlavě. Všichni šíbři tehdejšího šoubyznysu okamžitě zavětřili. „Když jsem ji poznal, tak jsem cítil, že je stvořená pro velkou kariéru. Byla krásná a nádherně zpívala,“ řekl například Felix Slováček (80) pro web nova.cz. „Když pak odešla s jinými manažery, protože chtěla dělat něco jiného, než jsme dělali my, tak nás to trochu bolelo,“ přiznal.

Načas vypálil všem konkurentům rybník František Janeček, který ji získal do své stáje a s jehož skupinou Kroky zpočátku vystupovala. Iveta se ale seznámila především s Petrem Sepešim (†25), velkou láskou a partnerem v jednom z dodnes nejhranějších tuzemských duetů, v legendárních Knoflících lásky.

Foto: ČTK / Hajský Libor, Profimedia.cz
Iveta Bartošová a Petr Sepeši v roce 1985

Když Petr tragicky zemřel, musela se postavit na vlastní nohy. Alespoň v tom smyslu, že se z ní stala sólová zpěvačka. Co se skutečného osamostatnění týče, to se vlastně nekonalo: Ujal se jí totiž Ladislav Štaidl (†75). Umělecky, i jinak. Dokladem je jejich syn Artur.

Zpěvačka a její muži

„Já jsem z ní vždycky cítila, že není šťastná,“ vzpomínala na období, kdy Iveta kvůli mateřství zmizela z pódií, zpěvačka Bára Basiková „Štaidl ji vůbec nepodporoval v tom, aby se vrátila do šoubyznysu. Nepřál si to, což jsem dost dobře nechápala, když ji znal od začátku jako zpěvačku. Myslel si, že mu porodí syna a bude v domácnosti,“ líčila Basiková.

Foto: Herminapress
Iveta Bartošová a Ladislav Štaidl

„Iveta podle mě chtěla úplně obyčejnou lásku, podporu a důvěru. Prostě mít partnera, který ji bude obdivovat za to, co je, tedy zpěvačka, která miluje tenhle svět, miluje pódium, ale zároveň může být i maminkou.“

Foto: Herminapress
Iveta Bartošová se synem Arturem v roce 2005

Období spolupráce a života se Štaidlem bylo nicméně plodné i jinak. Natočila řadu hitů jako Málo mě zná, Víš, lásko, Dva roky prázdnin, Dej mi ruku, Když láska schází, Útoč láskou, Tichá píseň nebo Rozvíjej se poupátko, prodala statisíce alb Blízko nás, Natur nebo Václavák a její turné byla vyprodaná. Objevila se i ve filmech, například Svatba upírů, či v několika televizních inscenacích.

Také by se ovšem byla ráda jednou vdala, to se ale se Štaidlem nestalo. Před oltář doputovala až v roce 2008 s Jiřím Pomejem (†54), za nějž byla vdaná dva roky, a pak ještě jednou s Josefem Rychtářem (65), kterého si vzala v roce 2013.

Foto: Michaela Feuereislová, Super.cz
Iveta Bartošová a Josef Rychtář

Před Pomejem prožívala určitý čas s veterinářem Romanem Hankem, s nímž se seznámila v ordinaci, kam přišla se svou fenkou. „Chvíli to vypadalo, že je šťastná, že ji Hanke díky profesi mimo šoubyznys ‚odklonil‘ k obyčejnému životu,“ vzpomíná bývalá redaktorka Super.cz Vlaďka Merhautová, která se s Ivetou v průběhu let pracovně stýkala.

Foto: Martin Hykl / CNC / Profimedia, Profimedia.cz
Iveta Bartošová a Roman Hanke

„Před ním randila s hercem Zdeňkem Podhůrským. Fotila se s ním na motorce, na koních, ale dost žárlila, protože se stýkal s exmanželkou. Iveta šla do vztahů vždycky naplno, byla to šílená láska, ona děsně šťastná, zářící. Bohužel, jen na chvíli,“ dodává novinářka. V té době během dvou let skončila Iveta dvakrát v nemocnici. Nejdřív se předávkovala léky, podruhé s pořezaným zápěstím. Údajně šlo o nehodu v domácnosti…

Úspěchy na jevišti, problémy v soukromí

Iveta se svezla na muzikálové tsunami 90. let. V roce 1997 debutovala jako Adriana v Draculovi, později hrála i v Monte Cristovi, zpívala také v Miss Saigon, v Bídnících, pohádkovém muzikálu na ledě Mrazík či v Johance z Arku, na Slovensku účinkovala v Pomádě.

Zároveň se ale prohlubovaly její problémy v osobním životě. Mimo jiné se soudila o syna Artura. Když na TV Nova nedávno proběhla dotočná třetí řady série Iveta, popsala pro Super.cz posledních několik let producentka a castingová režisérka Maja Hamplová takto:

„Pro mě je závěr Ivety o boji se závislostmi – ať už na alkoholu, nebo toxických vztazích. A taky o strachu říct si o pomoc. Věřím, že vidět někoho, komu se pomoci nedostalo, může fungovat i tak, že my ostatní si o ni už říct zkusíme.“

Ale vraťme se ještě k úvodu článku. Nemáte pocit, že se písně Ivety Bartošové v těchto dnech, kdy si připomínáme 10. výročí její tragické smrti, ozývají odevšad nějak častěji? Je to dobře. Jsou krásné.

Další články

Načítám