Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nešikovná, ale milá princezna Jasněnka a rozlítaný švec Jíra v podání Michaely Kuklové (55) a Jana Potměšila (57) – kdo by neznal legendární pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci, kterou v roce 1987 natočil Zdeněk Troška (70)? Ani jeden z protagonistů tehdy nečekal, že je pohádka bude provázet po celý život.

Už se mlátit nenechám

Oba také velmi rádi vzpomínají na natáčení s laskavým režisérem Troškou, který se k hercům choval vždycky přátelsky a mile. Kuklová má ale i pár hořkých a bolestivých vzpomínek, mimo jiné na scénu, ve které měla dostat nafackováno od čarodějnice v podání Heleny Růžičkové (†67). Ta se do předepsaného mlácení princezny Jasněnky střevíčkem obula s razancí sobě vlastní.

„Já už jsem od ní byla dobitá při zkouškách, udělala mi modřiny v obličeji a rozsekla pusu. Dostala jsem z toho až takové trauma, kdy jsem prohlásila, že už se od Helenky mlátit nenechám. Měla jsem z ní ale velký respekt, a když odešla, tak jsem to hodně obrečela, šíleně jsem si ji zamilovala. Byla to pro mě jedna z top hereček, která zahrála úplně všechno,“ vzpomínala Kuklová pro region.rozhlas.cz.

Záskok ve věži

Trapička Růžičková to taky neměla jednoduché. V jednom z rozhovorů uvedla, že kvůli dlouhým nehtům a kostýmu své postavy si na toaletu mohla dojít buď před nebo po skončení natáčení. A herečka po sobě opravdu nechala lézt potkany, dokonce jí jeden vlezl i do výstřihu. Aby nepokazila záběr, sedla si tak, že po natáčení již potkana štáb nenašel.

Scéna, kdy spolu se svou filmovou dcerou Černavou (Yvetta Blanarovičová, 60) stojí ve věži hradu Frýdštejn, se s Růžičkovou nedala natočit – na 15metrovou věž zkrátka nevyšla. Nakonec za ni zaskočil kameraman snímku Jaroslav Brabec (69), který si oblékl její kostým.

Představitelka čarodějnice z Černých lesů také zavzpomínala, že s Černavou strávily v maskérně pokaždé dvě hodiny. Když ji na konci dne odlíčili, vůbec si nemohla sáhnout na obličej, protože ho měla celý opuchlý.

Křídla od da Vinciho

Jíra poprvé vzlétl na zámku Vítkovec u Holan. Jeho křídla byla vyrobena podle skutečného nákresu, který koncem 15. století vytvořil Leonardo da Vinci.

Záběry, na nichž mladý švec létá, se natáčely ve studiu, v exteriérech pak za použití jeřábu s kaskadérem. Byla použita i loutka Jíry o velikosti 40 cm.

Reklama

Další články

Načítám