Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„… jenže voni zapomněli, že Kolumbus přijede lodí, vodovodem.“ Nesmrtelná hláška, která se dokonale hodila do prostředí, v němž zazněla: do psychiatrické léčebny čili blázince. A umíte si představit, že by ji v komedii Dívka na koštěti pronášel někdo jiný než Helena Růžičková (✝67)? Tím spíš se nechce ani věřit, že od její smrti uplynulo už 20 let.

Svým hereckým projevem v každé z rolí, které před kamerou ztvárnila, dokonale odpovídala na otázku, proč je tak málo ženských komiček. Málokterá dáma s hereckým nadáním je totiž zároveň schopna dělat si srandu sama ze sebe a nevypadat u toho navíc vždycky jako ze škatulky.

A to jako jedna z jejích nejslavnějších postav, Škopková z Troškovy série Slunce, seno, často opravdu nevypadala. Nejen že šatová zástěra, ideální outfit do kravína, skutečně nepatří k nejlichotivějším kusům žádného dámského šatníku. Musela se obejít i bez ní.

Málem mu upadla čelist

V jedné ze scén jí Oleg Reif (†83), představitel otce Šimona Pláničky (Pavel Kikinčuk, 64), tuhle parádu strhl. Facka, kterou za to dostal, nebyla filmová, ale zcela opravdová. Reif později vzpomínal, že mu málem upadla čelist.

Herec jich ostatně schytal pár už dřív během natáčení. Helena byla známá tím, že si na nějaké markýrování nepotrpí. A on měl pověst zarytého komunisty, takže ho ostatní ve štábu neměli moc v lásce. Režisér „zařídil“, aby se scéna, kdy dostane pořádnou facku, točila celkem devětkrát.

Předpověděla Bin Ládina i povodně

Narodila se 13. června 1936 v Praze jako Helena Málková. Otec byl legionář a s její srbskou matkou Dragicou se seznámil v Sarajevu. Jižní krev herečka později nikdy nezapřela. Po matce zřejmě podědila i své věštecké schopnosti, kterými udivovala okolí a prostřednictvím médií i širokou veřejnost. Předpověděla prý Bin Ládinův útok na „dvojčata“ v New Yorku i katastrofální povodně z roku 2002.

Helena chodila už odmala do baletu a toužila po herectví. Jako čtyřletá žačka soukromé baletní školy dokonce hostovala v baletu Národního divadla. Později uvažovala o studiu herectví, ale i medicíny. Jenže v 50. letech představoval otec legionář příliš velký „kádrový škraloup“, takže absolvovala alespoň Vyšší zdravotnickou školu na Alšově nábřeží a nakrátko se stala zubní laborantkou.

Přesto se ještě dvakrát hlásila na divadelní fakultu, ale nikdy ji nepřijali. K hraní se nakonec dostala – díky budoucímu manželovi Jiřímu (†71), kterého potkala na přijímacích zkouškách.

200 kilo vášně

Helena Růžičková dokázala udělat svou největší přednost z faktu, že má „poněkud přes váhu“. Přesněji řečeno v dobách své největší slávy vážila minimálně trojnásobek toho, co by jí doporučily tabulky BMI, tedy až 220 kilo. A nejenže si ji kvůli postavě oblíbily divačky, pro něž byla důkazem, že extrémně štíhlá modelka Twiggy nemusí být jediným etalonem ženské postavy. I některým pánům připadala velmi přitažlivá.

Sama přiznala románek s kolegou Josefem Hlinomazem (†63), ale její 48 let trvající manželství s Jiřím to neohrozilo. Když vážně onemocněl syn Jiří, byli si oporou a v roce 1999 se společně snažili vyrovnat s jeho smrtí. Čtyři a půl roku poté Růžičková ovdověla. Svého muže následovala za čtyři měsíce. Zemřela 4. ledna 2004 po dvouletém boji s rakovinou.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám