Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Když se probíráte životopisy klasiků naší divadelní a filmové scény, získáte nejspíš dojem, že první scénář dostali už do kolébky a jen co se naučili mluvit, začaly z nich padat repliky. Obvykle to ale bylo složitější. Hvězdy, které znáte z filmů pro pamětníky, se často dostávaly k herectví svízelně a oklikami.

1. Zdeněk Štěpánek se narodil v roce 1896 a „rodinnou anamnézu“ měl jasnou. Dědeček Jan Nepomuk Štěpánek byl dramatikem a ředitelem Stavovského divadla, otec Vincenc prý hrál na 14 hudebních nástrojů. V roce 1913 se souhlasem rodičů odešel z domova a kočoval s různými divadelními společnostmi. V jeho herecké kariéře byste ale našli pauzu, během které se živil jako:
Foto: ČTK / Hampl Alexandr, Profimedia.cz
2. Karel Effa přišel na svět v roce 1922 jako Karel Effenberger. Maminka nejenže nebyla vdaná, ale neměla ani dost prostředků, aby uživila sebe i syna. Dala jej proto „na vychování“ do Březových Hor u Příbrami. V roce 1940 se mu naskytla příležitost zahájit kariéru ve státních službách. Nastoupil k:
Foto: ČTK / Šindelář Miloš, Profimedia.cz
3. Martin Růžek, původním jménem Erhard Martin, se narodil v roce 1918 do rodiny obchodníka a soukeníka. Pseudonym si vybral na počest svého strýce, štábního kapitána Otmara Růžka, který byl zastřelen v roce 1941 za svoji odbojovou činnost v Obraně národa. Než němečtí okupanti zavřeli české vysoké školy, začal studovat:
4. Věra Ferbasová, ročník 1913, měla tak akorát správný věk, aby se jako dívka luzného zjevu mohla ucházet o práci v novém a populárním Divadle Vlasty Buriana. Nebyla ale členkou souboru, tou se stala až díky náhodě. Předtím v divadle pracovala jako:
Foto: ČTK, Profimedia.cz
5. Ota Sklenčka se narodil v roce 1919. Když o 20 let později odmaturoval, přihlásil se na vysokou školu. Stihnul ale jen jeden semestr, pak Němci české vysoké školy zavřeli a Ota se musel začít živit jinak. Do té doby studoval:
6. Karel Höger se narodil v roce 1909 jako „vejškrabek“ tedy nejmladší ze třinácti dětí. Dospělosti se ovšem dožil jen on a o dva roky starší bratr Rudolf. Hrával sice se sourozenci loutkové divadlo, než se ale stal skutečným hercem, vystudoval:
Foto: ČTK / Hampl Alexandr, Profimedia.cz
7. Theodor Pištěk sice v roce 1895 přišel na svět v rodině majitele Lidového divadla na Královských Vinohradech, profesně i společensky ale mířil výš. Jeho studia přerušila první světová válka, předtím ale docházel na přednášky na:
8. Jan Pivec se sice v roce 1907 narodil do domácnosti nožíře a zámečníka, otec ale proti hercům nic neměl, i když přezíravý postoj ke „komediantům“ byl tehdy běžný. Sám se totiž v mládí chtěl stát služebníkem Thálie. Jenže pro syna si přece jen představoval solidnější existenci. Měl se stát:
9. Ani Věra Tichánková, která se narodila v roce 1920, neměla štěstí při volbě budoucího povolání. Stejně jako překvapivé množství budoucích kolegů z herecké branže si nejprve vybrala školu úplně jiného zaměření, překazili jí to ale nacisté. Začala studovat:
Foto: ČTK / MYŠKOVÁ Marta, Profimedia.cz
10. Hodně daleko měl původním povoláním k herectví i Jaroslav Vojta. V roce 1888 se sice narodil jako potomek starého a rozsáhlého českého hereckého rodu, nejprve se však vyučil:
Foto: ČTK/Rublič Jiří, Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám