Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

To, co lékař během jejího dospívání vyhodnotil jako „pouhou pubertu“ se ukázalo být vzácným syndromem, o němž mnohdy nikdy neslyšeli ani samotní lékaři. Příběh Angličanky Beccy Butcher má ovšem šťastné pokračování, jelikož mladá žena, které začalo růst pouze jedno prso, nepropadla depresím, ale svou odlišnost se naučila vnímat pozitivně, a navíc se aktivně zasazuje o to, aby se neznámý syndrom dostal do povědomí lidí a ona mohla být inspirací pro ostatní.

„Bylo mi třináct, když jsem si všimla, že moje prsa nerostou stejnou rychlostí. Lékaři mě neustále posílali domů s tím, že jde jen o pubertu,“ vyprávěla Becca, která se však s touto „diagnózou“ nespokojila a začala sama pátrat po možných příčinách nerovnoměrného vývoje jejích ňader. Nakonec se dopátrala, že by se mohlo jednat o tzv. Polandův syndrom.

„Tento vzácný syndrom postihl můj levý prsní sval, což znamená, že se nevyvinul správně a je deformovaný. Polandův syndrom může ovlivnit pacienty mnoha způsoby, u mě se projevil pouze na prsním svalu,“ doplnila Becca s tím, že až do osmnácti let její stav lékaři nebrali vážně. „I teď se přistihnu, že vzdělávám lékaře o svém stavu, protože je to tak vzácné, že o tom většina z nich nikdy neslyšela. Doufám, že se to v budoucnu změní k lepšímu,“ věří dnes šestadvacetiletá žena, která prý nikdy nepociťovala, že by měla kvůli důsledkům syndromu problém najít si partnera. Momentálně je zasnoubená a těší se na svatbu.

Poté, co jí byl syndrom potvrzen, jí byla nabídnuta operace, která by napravila rozdíl mezi oběma prsy, ale tu Becca odmítla, protože podle svých slov necítí potřebu měnit své tělo, ačkoli rozhodně není proti tomu, aby ji podstoupili ostatní, pokud si ji přejí a potřebují.

Ne vždy byla ovšem tak sebevědomá. Kdysi si prý vycpávala podprsenku ponožkou, aby malé prso zvětšila, také se prý snažila stimulovat růst tím, že se opakovaně do hrudníku tloukla rukama. O operaci prý ale nepřemýšlela nikdy.

Nyní je ambasadorkou organizace PIP UK, která podporuje pacienty s Polandovým syndromem po celém světě, a rovněž využívá sociální sítě ke zvýšení povědomí o asymetrii prsou, aby prolomila tabu, které okolo tohoto tématu stále panuje. Jen na TikToku má již více než 67,4 tisíce sledujících a téměř osm milionů lajků posbírala její videa.

Související témata:
Becca Butcher
Polandův syndrom (PS)

Reklama

Další články

Načítám