Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno
Článek

Stěží se tomu chce věřit, ale oblíbený zpěvák Václav Neckář slaví už 80. narozeniny. V paměti starších ročníků je přitom stále zapsán jako štíhlý pružný mladíček s klukovskými ohníčky v očích, který na jevišti všelijak dokázal rozpohybovat celé publikum. Ze zpěváka, který v 60. letech patřil k ikonám naší hudební scény, byly fanynky pochopitelně celé pryč, ovšem úspěchy slavil Neckář (80) i jako herec. Namátkou stačí připomenout Ostře sledované vlaky (1966), Šíleně smutnou princeznu (1968) nebo Skřivánky na niti (1969).

Na DAMU ho nevzali

Neckář je sice rodilý Pražák, ale vyrůstal v Ústí nad Labem. Protože jeho rodiče se pohybovali v divadelním prostředí, i jeho zlákalo herectví a po maturitě se hlásil na DAMU. Zkusil to třikrát a nikdy ho nevzali.

Nakonec se uchytil jako elév v činohře mosteckého divadla, ale už tehdy ho víc zajímala hudba. Poslouchal rokenrol a snil o tom, že vynikne jako sólový zpěvák. Studoval hru na klavír a zpěv, později se též zdokonaloval u profesora Karenina, u kterého začínal i Karel Gott (†80).

Alfa, Rokoko a Golden Kids

Na jaře 1964 přešel do plzeňského hudebního divadla Alfa a v západních Čechách udělal první nahrávky pro rozhlas. Hity jako Lékořice, Hříbě nebo Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě bodovaly v hitparádách a Václav Neckář začal být ohromně populární. V roce 1965 s ním proto ředitel pražského divadla Rokoko Darek Vostřel (†63) podepsal smlouvu a cesta k úspěchu byla otevřená. V Plzni se ještě stačil seznámit se svou budoucí ženou Jaroslavou Žlábkovou, která byla baletkou Divadla J. K. Tyla. Vzali se v roce 1974 a narodil se jim syn Václav.

V divadle Rokoko se potkal s Martou Kubišovou (80) a Helenou Vondráčkovou (76) a zde začala jejich spolupráce, která vedla později k vytvoření slavného pěveckého tria Golden Kids. Toto hudební uskupení bylo mimořádně populární a bodovalo i na zahraničních hudebních pódiích. Jenže přišel rok 1968 a komunistická totalita začala jít tvrdě proti Kubišové, která byla otevřeně proti okupaci, a nedala se zlomit. Vše vyvrcholilo v únoru 1970 úplným zákazem její umělecké činnosti, a tím pádem skončilo i uskupení Golden Kids. Legendární trio vystupovalo pouhých 15 měsíců, a i za tak krátkou dobu stihlo vydat několik singlů a desek.

Co teď?

Uměleckou i existenční nejistotu řešil Václav Neckář nejprve hostováním v Divadle Na zábradlí. Poté spolu s bratrem Janem (74) sestavil vlastní kapelu Bacily a pokračoval v sólové kariéře. Nutno poznamenat, že svou nezpochybnitelnou popularitu a letité umístění na předních příčkách ankety Zlatý slavík si Neckář udržoval spíše jednoduššími písněmi tehdejšího mainstreamového popu, ačkoli se již od počátku své tvorby rád a často uchyloval k písňovým baladám.

A jede se dál!

V roce 2002 utrpěl zpěvák mozkovou příhodu. Nemoc ho na nějakou dobu vyřadila z centra dění – musel se znovu učit mluvit, zpívat a nanovo se učit všechny své texty. V té době mu byla velkou oporou rodina.

Na výsluní se Neckář vrátil roku 2011 s novou písničkou Půlnoční, která se stala ústřední melodií filmu Alois Nebel. Skladba získala řadu ocenění a později byla zařazena do alba Dobrý časy vydaného roku 2012, které bylo označeno jedním z nejlepších, co Neckář kdy vydal. Jubilant má ve svém repertoáru celou řadu hitů, na kterých spolupracoval s těmi nejvýznamnějšími osobnostmi naší hudební scény. Chlubit se ale může i specifičtějšími hudebními baladami či osobitějšími rockovými nahrávkami.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám