Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

K vyhrocené situaci na Blízkém východě, údajné genocidě v Gaze i politice Státu Izrael se poslední týdny vyjadřuje čím dál víc známých tváří, nejčastěji asi Tomáš Klus (37). Neodolala ani Radka Třeštíková (42). Její vyjádření vyniká stručností, věcností a hlavně absencí aktivistických výkřiků i oblíbených klišé.

„Neumím stávající konflikt vyřešit, dokonce není ani v mých silách mu bez jakékoli zkušenosti nebo opravdu poctivého studia dějin porozumět,“ nechala se slyšet spisovatelka, která se k celé věci vyjádřila na sociální síti.

„Jako každý normální člověk si přeju, aby násilí skončilo, aby nikde na světě nebyla žádná válka. Pokud to nedávám dostatečně najevo, pak jen proto, že nevím, ke komu by měl tenhle apel směřovat. Neznám nikoho, kdo by si přál něco jiného,“ řekla dále Třeštíková.

„Může mi někdo říct, jak chcete vyřešit ten vyhrocený konflikt na Blízkém východě, když jste sami tak příšerně vyhrocení? Co to s váma, lidi, je?“ ptá se.

„To fakt neusnete, dokud aspoň jednomu člověku nenapíšete, že chce vraždit malé děti?Jste vůbec normální?“ dodává spisovatelka v návaznosti na to, co se poslední dobou děje (nejen) na sociálních sítích. Na nich se hojně vyjadřuje například Tomáš Klus.

„Mě k tomu motivoval soucit. Odsuzuji útoky Hamásu ze 7. října 2023, ale způsob, kterým je vedena válka proti terorismu v Gaze, mi přijde za hranicí lidskosti. I válka, i když to zní absurdně, by měla mít nějaká pravidla. Ta tady nevidím a vbrzku tam bude milion lidí, kteří budou trpět hladomorem,“ řekl zpěvák pro Super.cz.

Reklama

Další články

Načítám