Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Režisér Edward Zwick (71) se ve svých nových memoárech s názvem Hits, Flops, and Other Illusions: My Fortysomething Years in Hollywood podělil o řadu pikantních ‚historek z natáčení‘. Mezi nejzajímavější pasáže dozajisté patří natáčení jednoho z jeho nejúspěšnějších filmů Legenda o vášni, kde se v hlavní roli objevil Brad Pitt. A právě s Bradem si prý tak úplně nesedli…

Stěžejním kamenem úrazu byla prý rozdílná představa o celkovém pojetí postavy Tristana, kterou Pitt ve filmu ztvárňoval. Proto to na natáčení mezi oběma muži vřelo a neshody nebyly ničím výjimečným. Dokonce si na ně postupně zvykl i štáb, který už v dusných chvílích, kdy si režisér a hlavní hvězda potřebovali cosi ‚vyříkat‘, raději odcházel pryč.

Režisér popsal, že Pittovo chování může být nestálé, pokud je naštvaný, a že byl nervózní, kdykoli se schylovalo k natáčení scény vyžadující projev hlubokých emocí. Zwick dokonce přiblížil i jeden z jejich ‚výstupů‘: „Už nevím, kdo křičel jako první nebo kdo hodil první židli. Možná já? Ale když jsme se rozhlédli, štáb zmizel. A nebylo to naposledy, co se to stalo.“

Brad prý dokonce nedlouho po zahájení natáčení chtěl skončit. Producent Marshall Herskovitz jej ale nakonec přesvědčil, aby zůstal. „Byla to první předzvěst hlubších pocitů, které se v Bradovi vířily. Ze začátku se zdá být klidný, ale když je naštvaný, může být nestálý. Někdy, bez ohledu na to, jak zkušený nebo citlivý jsi jako režisér, to prostě nefunguje. Jeho představy o Tristanovi se lišily od těch mých,“ objasnil režisér a nezdráhal se přiznat svůj podíl viny na tom, co se během natáčení dělo.

Prý na herce příliš tlačil v tom, jak moc projevit před kamerou emoce. „Čím víc jsem na Brada tlačil, aby se odhalil, tím víc se bránil. Takže já na něj tlačil a on dával zpátečku,“ prozradil Zwick a vzpomněl si i na moment, kdy začal dávat Pittovi pokyny před štábem, což jak sám připustil, byla hloupá a ostudná provokace, načež se na něj Brad následně utrhl.

„Správným krokem by bylo požádat štáb, aby odešel, abychom si o tom promluvili sami. Ale já byl tvrdohlavý a nechtěl se vzdát. Byl jsem naštvaný, že mi Brad nevěří, že bych mohl ovlivnit jeho výkon. A také za neochotu, kterou projevil po prvním přečtení scénáře,“ přiznal režisér, že v celé záležitosti sehrálo roli ego obou z nich. Legenda o vášni ale nakonec znamenala obrovský úspěch v kariérách obou mužů. Zwick režíroval mimo jiné třeba i snímky Poslední samuraj, Krvavý diamant, Láska a jiné závislosti či Zkouška ohněm.

Související témata:
Edward Zwick

Reklama

Další články

Načítám