Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Desítky let trvalo, než dal dohromady snímky Ivety Bartošové (†48), které vydal v knize Iveta: Fotografie tvořené s láskou. „Ty fotografie jsem sbíral za celou její kariéru,“ řekl Super.cz fotograf Miloš Schmiedberger, který dal v publikaci dohromady přes 300 fotek.

„První fotky vznikly v kulturním domě v Ládví na zkoušce s orchestrem Ladislava Štaidla. Druhý den večer tam měla zpívat tři písničky s Karlem Gottem. Tam mi byla představena a v první moment, co jsem ji uviděl, mi bylo jasné, že je to mimořádný objekt, nesmírně fotogenická žena,“ vzpomínal.

Mnoho snímků vzniklo díky tomu, že měl Schmiedberger ateliér ve stejném domě Ladislava Štaidla, kde žila i Iveta. „Vždycky přiběhla z druhého patra, že by chtěla něco nafotit. Přinesla celý koš oblečení, převlékala se a česala se v koupelně. A já fotil. Měli jsme k sobě velice blízko, protože jsme se navzájem chápali,“ vyprávěl.

„Byla to moje nejlepší modelka, akorát lituji, že odešla tak brzo. A je velká škoda, že neměla šanci vstoupit do zahraničí. Klidně by mohli využít její tvář k propagaci nějakého parfému luxusních značek,“ domnívá se fotograf.

Schmiedberger byl i posledním, kdo Ivetu ve svém ateliéru fotil. „Bylo to půl roku předtím než, bohužel, opustila tento svět. Přijela za mnou s tím, že bychom mohli udělat nějaký projekt. Líčil ji Ivo Špes, který už také není mezi námi. Udělali jsme krátké focení, ze kterého jsou její poslední fotky, co vznikly. Pak jsme si řekli, že si zavoláme za týden, ale už jsme spolu nikdy nemluvili. O její smrti jsem se dozvěděl až z novin. Ale pro mě, a myslím, že pro všechny, pořád žije,“ uzavřel.

Související témata:
Miloš Schmiedberger

Další články

Načítám