Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jedním z nejkontroverznějších prohlášení Meghan Markle (42) na adresu královské rodiny bylo, že někteří členové údajně vyjádřili ‚obavy‘ o barvu pleti jejího tehdy ještě nenarozeného syna Archieho. Meghan se na toto téma rozpovídala v roce 2021 v nechvalně proslulém rozhovoru s Oprah Winfrey.

Tehdy ovšem odmítla sdělit, o koho se jedná, s tím, že by to mohlo poškodit jejich pověst. Hradbu mlčení nyní prolomil moderátor Piers Morgan ve svém pořadu Uncensored na Talk TV.

Morgan se v pořadu odvysílaném ve středu večer odkazoval na novou knihu Omida Scobieho nazvanou Endgame. Moderátor se otevřeně zamýšlel nad tím, zda se tvrzení uveřejněná uvnitř knihy, konkrétně pak ve vydání určeném pro nizozemský knižní trh, mohou vůbec zakládat na pravdě. Sám se přitom netajil tím, že je k celé záležitosti skeptický a nedůvěřivý.

V úterý se totiž objevila informace, že nizozemský překlad Scobieho knihy obsahující jména dvou vysoce postavených členů královské rodiny, kteří měli být těmi, kdo hovory na zmiňované téma vedli, měl být stažen z pultů. Vydavatel byl nucen kvůli několika kontroverzním pasážím celý náklad zničit s odůvodněním, že šlo o chybu v překladu.

Celá „honba“ za jmény členů královské rodiny, kteří měli vznést komentáře s údajným rasistickým podtextem, se rozpoutala poté, co Meghan v rozhovoru s Oprah uvedla, že mezi ní, Harrym a některými členy královské rodiny proběhlo několik rozhovorů na téma, jak tmavá by mohla být Archieho pleť.

„Nevěřím, že by kdy někdo z královské rodiny vznesl nějaké rasistické komentáře. Dokud nebudou předloženy skutečné důkazy o těchto tvrzeních, nikdy tomu neuvěřím,“ stavěl se skepticky Morgan ke jménům uveřejněným v nizozemském překladu knihy. Samotný autor Omid Scobie přitom odmítá, že by ve svém původním textu jakákoli jména v této souvislosti uváděl.

„Nyní ale můžeme zahájit proces vyšetřování, zda byla někdy tato tvrzení vyslovena, jaký byl kontext a zda tam byl vůbec nějaký rasový záměr. Jak říkám, nevěřím, že tomu tak bylo. Královští členové, kteří jsou v této knize jmenováni, jsou král Karel III. a princezna z Walesu Catherine,“ sdělil Morgan.

Buckinghamský palác je prý z nastalé situace v šoku, a to jak z nařčení a údajného jmenování v knize, tak i z moderátorova jednání. V paláci prý zavládlo naprosté zděšení poté, co se jména údajných „řešitelů“ ožehavé otázky začala rychle šířit po internetu. Královská rodina podle deníku The Mirror údajně zvažuje všechny možnosti jednání, včetně právních kroků.

Reklama

Další články

Načítám