Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dojemný vzkaz do nebe poslala v den nedožitých 86. narozenin Jiřímu Menzelovi (†82) vdova Olga. Na oscarového režiséra i po jeho odchodu Menzelová (46) stále myslí. K archivní fotce přidala emotivní text a prozradila, že režisérovým jménem pomáhá druhým.

„Jiřinko, i když fyzicky nejsi, stejně tady s námi jsi! Krásný narozeniny, 8 a 6 zní dobře. Vím, že takhle by se ti to líbilo. A hlavně žádný bulení, ale radost ze života a legrace za každé okolnosti, přesně, jak jsi to měl rád! Milujeme tě navždycky!“ svěřila se Olga, která má s režisérem dceru Evičku.

V roce 2021 založila Nadaci Jiřího Menzela, skrze kterou pomáhá umělcům k důstojnému stáří. „A taky vím, že bys byl hrdý, že pod tvým jménem „Nadační fond Jiřího Menzela“ finančně přispíváme umělcům. A navíc těm, které jsi měl rád. Oldovi Víznerovi, Zuzaně Fišárkové, Ivance Deváté, Rudolfu Jelínkovi,“ svěřila se Menzelová.

Oldřich Vízner (76), který se objevil například v Menzelově filmu Postřižiny a ztvárnil legendárního Saturnina, už delší dobu bojuje s Parkinsonovou chorobou. Podlomené zdraví mu ale znemožňuje hrát jak na divadle, tak i před kamerou. Jinak tomu není ani u Rudolfa Jelínka, který je po dvou mrtvicích a krvácení do mozku odkázán na stálou péči své ženy, žokejky Martiny Jelínkové Růžičkové. Zdravotní problémy má také spisovatelka a exmanželka Josefa Vinkláře Ivanka Devátá. Delší dobu už příliš nevychází z domu, špatně chodí a musí používat podpůrnou hůlku. Trpí cukrovkou druhého typu, před časem navíc prodělala rakovinu tlustého střeva a mozkovou mrtvici.

„Bohužel v Česku panuje klišé, že ten, na koho je vidět, disponuje nepřeberným množstvím finančních prostředků, a žádnou pomoc tudíž nepotřebuje,“ svěřila se Menzelová s tím, že herci rozhodně nedostávají za své role vysoké tantiémy, které by je uživily. „Mnozí umělci žijí s vědomím, že pomoc potřebují, ale stydí se si o ni říct, protože je na ně veřejností právě takto nahlíženo. A lidé, kteří celý život přinášeli radost druhým, si přece zaslouží důstojnou péči. Taková samozřejmá podpora pro umělce funguje v řadě jiných zemí. Ale u nás jsme první,“ dodala Menzelová.

Ta si podobnou situací sama prošla. O vážně nemocného Jiřího Menzela se doma starala dva roky, kdy potřeboval 24hodinovou péči. „Dobře si pamatuji, jak bych bývala uvítala jakoukoliv pomoc, ale nebyl nikdo, kdo by Jirku býval podpořil,“ dodala Menzelová.

Reklama

Další články

Načítám