Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nejen o oceněných filmech a krásných róbách dam jsou ceny Český lev. Mnohé ženy z oblasti kinematografie oslovil projev režisérky Darii Kashcheevy, která přebírala cenu za nejlepší studentský film. Kvůli délce byl ovšem z režie přerušen, což se mnohých dotklo.

„Jsem čerstvá absolventka FAMU, mám za sebou nějaké úspěchy, jsem žena, je mi 37 let, moje vaječníky stárnou a teď se musím rozhodnout, co s tím. Proč musím volit mezi mateřstvím a tvorbou? Jen proto, že jsem se narodila s dělohou?“ uvedla na pódiu, než byla vypuštěna oblaka kouře.

Její projev vzal za srdce mnohé kolegyně z branže. Postavily se za ni například herečka Berenika Kohoutová (33) i její matka, spisovatelka Irena Obermannová. „Chápu, že mluvila dlouho. Ale dostala jedinečný prostor říct věci, které jsou sakra důležitý. Které se dotýkají žen/matek. Její proslov byl velmi osobní a skrz naskrz pravdivý,“ napsala Berenika. Za Dariu se postavily i herečky ze Zlaté labutě Beata Kaňoková či Marta Kondrla.

Pokud jde o aktivismus, šokoval manžel herečky Tatiany Pauhofové, hudebník Jonatán Pastirčák. Ten si na klopu saka připnul dva odznáčky. Jeden na podporu válkou zmítané Ukrajiny, druhý ovšem o dost kontroverznější, palestinský. K tomu, proč to udělal a vyjádřil tak podporu oblasti, kde vládne teroristická organizace Hamás, se na sociální síti vyjádřil až v pondělí.

„Chtěl bych se vyjádřit k bulvárním titulkům, které hlásají, že podporuji teroristy kvůli tomu, že jsem si na předávání Českých lvů, vedle ukrajinské, připnul na sako i palestinskou vlajku. Je to čiré nepochopení mého symbolického gesta. Nepodporuji teroristy. Palestinská vlajka není vlajka hnutí Hamás. Chtěl jsem s ní vyjádřit podporu civilnímu obyvatelstvu Palestiny,“ nechal se slyšet Pastirčák s tím, že je proti násilí na obou stranách.

Ředitel České televize Jiří Souček se zase otevřeně přihlásil ke své sexuální orientaci. Na slavnostní večer dorazil v doprovodu svého dlouholetého přítele, uměleckého restaurátora Jana Tomíčka, s nímž žije patnáct let.

Reklama

Další články

Načítám