Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V Japonsku se v pondělí volila královna krásy. Vítězkou se stala šestadvacetiletá Carolina Shiino z Nagoje z prefektury Aiči. Její výhra se ovšem nejen v zemi stala ožehavým tématem, jelikož dívka má ukrajinské kořeny a do země se přestěhovala jako dítě. Mnozí nyní vidí za jejím úspěchem politické pozadí, jiným pro změnu vadí, že nemá japonský původ a pochopitelně ani vzezření.

Podle informací Tokyo Weekender se Carolina přestěhovala do Japonska ve svých pěti letech, když se její matka provdala za Japonce. „Musela jsem čelit překážkám, které mi často bránily v tom, aby mě lidé přijali jako Japonku, takže jsem plná vděčnosti, že mě tato soutěž uznala jako Japonku,“ řekla ve své děkovné řeči čerstvě korunovaná Miss Japan Grand Prix.

Půvabná Carolina má ovšem poměrně složitý úděl, zatímco pořadatelé soutěže ji uznali, mnozí její vítězství přijmout nechtějí. Lidé na internetu začali její vítězství zpochybňovat. Někteří se ptají, zda může být Miss Japonsko dívka bez japonského původu.

„Mnoho Japonců, včetně lidí, které znám, není spokojeno s výběrem Miss Japonsko,“ píše jeden z uživatelů na síti X a jiní se přidávají: „Jako člověk žijící v Japonsku bez japonského původu si také myslím, že volba někoho bez etnického spojení s Japonském je více než směšná.“ Nebo: „Myslím, že Japoncům byl vyslán špatný signál, když je evropsky vypadající člověk nazýván nejkrásnějším Japoncem.“

Najdou se ale i tací, co věc vnímají zcela opačně: „Pokud budou lidé nadále hodnotit Japonsko na základě kořenů a budou za své vlastní považovat pouze ty, kteří mají čistou japonskou krev, Japonsku dojdou Japonci.“

Jiní přemýšlí i nad možností souvislosti s válkou na Ukrajině. „Kdyby se narodila jako Ruska, nevyhrála by. Ani náhodou. Kritériem je teď samozřejmě politické rozhodnutí. Jak smutný den pro Japonsko.“

Není to ovšem poprvé, co se kvůli volbě miss v zemi rozhořely divoké diskuze. V roce 2015 zvítězila Ariana Miyamoto, která se narodila černošskému otci a japonské matce a stala se první ženou se smíšeným etnickým původem.

Související témata:
Carolina Shiino

Reklama

Další články

Načítám