Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Se stejnou vervou, s jakou se pere za práva matek samoživitelek a dalších znevýhodněných skupin lidí, se bije i za kriticky ohrožené druhy zvířat. Aktuálně Nora Fridrichová (46) vyzývá k ochraně užovek podplamatých.

„Za mnou užovka podplamatá, náš místní endemit. Nenápadný hádek, co bydlí na cyklostezce mezi Trojou a Klecany, a to je pro ni smrtelný problém. Prosím, pokud jedete po stezce, koukejte po ní a dejte jí přednost,“ apeluje moderátorka na sociální síti.

„Potřebuje se dostat k řece a pod vaším kolem nemá šanci. Vždycky na konci léta lemujou stezku mrtví hádkové a je to smutný. Na třetí fotce je mrtvé hadí miminko před naším domem. Ze stezky se dá užovka snadno přenést i klacíkem. Hadi děkujou!“ doplnila Fridrichová, které za její iniciativu lidé právem tleskají.

„Na té cyklostezce nejsou biokoridory, kterými by mohla užovka přejít, jsou to hadí jatka,“ upozornila Nora s tím, že zmíněný úsek kříží obvyklé migrační trasy kriticky ohrožených plazů. Ti se ze svých zimovišť stahují k řece, kde žijí po většinu roku. A právě cyklostezka se jim často stává smrtelnou překážkou.

„Na stezce je opravdu silný provoz. Rozhodně by to mohl být argument pro vytvoření aspoň nějakých biokoridorů, ta zvířata tam fakt trpí. Jednou jsem tam našla i přejetého mloka skvrnitého, poblíž staré fabriky,“ dodala hvězda České televize.

V této souvislosti nelze nevzpomenout legendární scénu z Výměny manželek, kde se jedna z účastnic bila za dobro svého domácího mazlíčka. Stalo se tak poté, co se o něj nevybíravě „otřel“ její neurvalý partner. Iniciativa Fridrichové má ale přece jen o „něco“ větší přesah. Na rozdíl od extempore rozhádaného páru ji nelze než pochválit a podpořit.

Související témata:
Ochránci přírody
Užovka

Reklama

Další články

Načítám