Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Řádění šíleného střelce na Filozofické fakultě v Praze, který má na svědomí nejméně čtrnáct obětí, zasáhlo i celou řadu známých osobností, které hromadně vyjadřovaly soustrast všem pozůstalým.

V šoku byla i bývalá první dáma Dagmar Havlová (71), vdova po slavném režisérovi Olga Menzelová (46) nebo zpěvačka Tereza Kerndlová (37).

„Vyjadřuji soustrast všem rodičům a pozůstalým s tragédií, která se odehrála dnes na akademické půdě Filozofické fakulty. Stále nemůžu vstřebat, že něco takového se stalo v mé rodné sametové zemi, kde jsem se narodila a kterou miluji. Za tři dny je Štědrý den. Nevím, jak potěšit, jak osušit slzy. Docházejí slova,“ nechala se na Instagramu slyšet večer po masakru Dagmar Havlová.

Zpěvačka Tereza Kerndlová má dokonce příbuzné, kteří ve škole studují. Naštěstí v té době nebyli ve škole. „Jak něco takového může být vůbec pravda. Vůbec nerozumím tomu, co se děje jen tři dny před Štědrým dnem na Filozofické fakultě v Praze. Je to naprosto šílené a zdrcující. Myslím na všechny, kterým se právě děje něco tak neuvěřitelného, a jsem ráda, že moji synovci, studenti UK, dnes v prostorách školy nebyli,“ napsala Kerndlová.

Olga Menzelová se shodou okolností nedávno bavila se známou z USA o tom, jak je u nás bezpečno… „Jen těžko si představit bolest rodičů, jimž se dnes děti nevrátily domů ze školy… a jiných, kterým dnes jejich blízcí odešli na onen svět. Zbytečně, úplně zbytečně, záměrným cizím zaviněním, zlým úmyslem… nepochopitelným. Před týdnem jsem potkala v Praze dámu v letech, jejíž děti žijí a studují v USA. Říkala mi, jak se tady máme krásně, jak tady vše funguje a že se tady ve školách nestřílí děti. Že nevíme, co máme. A dnes 21. 12. 2023 se to navždy změnilo. Tomu, co se děje ve školách v západní Evropě a v USA, jsme se přiblížili rychleji, než bychom si uměli představit…. Vroucně na dálku objímám, soucítím a vyjadřuji soustrast všem, kteří přišli o své děti a blízké,“ napsala Menzelová.

Čtvrteční útok byl nejtragičtějším případem střelby v historii České republiky. Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha zastřelil 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu.

Reklama

Další články

Načítám