Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Před deseti lety Česko zasáhla zpráva, že tragicky zemřela Iveta Bartošová (†48). Zpěvačka se rozhodla dobrovolně odejít ze světa a v Uhříněvsi, kde žila, skočila pod vlak. Smutné výročí si na místě připomněl i její manžel Josef Rychtář (66), který nezvládl nápor emocí.

Místo, kde k neštěstí došlo, připomínají dva pomníčky u kolejí. Jeden se srdcem a dřevěným křížem, který nechal zřídit vdovec po Bartošové, druhý, kovový s pozlaceným Kristem, se objevil u kolejí v průběhu let. U obou jsou čerstvé květiny, sošky a svíčky.

Rychtář na místě Ivetina skonu nechyběl ani v den výročí, kdy přišel s kyticí. Delší dobu strávil u kříže kovového, kam přinesl kytici bílých růží. Ty rozbalil z papírového obalu až krátce před 11:27, což je přesný čas Ivetiny tragické smrti. Krátce předtím ztropil vdovec scénu, která byla nehodná piety k smutnému jubileu.

Prosbu, zda by nemohl krátce zavzpomínat na svou milovanou ženu, odmítl. „Ne, nebudu se vám k ničemu vyjadřovat. Je to mé rozhodnutí a mám na to právo,“ řekl nasupený vdovec a zanadával si na novináře. I s velkým odstupem času předvedl scénu jako vystřiženou z dob, kdy v Itálii naháněl Zdeňka Macuru, Domenica Martucciho a „unesenou“ Ivetu. Nezapomněl zmínit novináře, kteří mu podle jeho vlastních slov nejvíc ublížili.

Poté, co inkriminovaný vlak odjel, se odebral na hřbitov k hrobu Bartošové do Říčan. Tam chvíli zápasil s konví, aby zalil živé květiny. Pietní místo zdobí množství sošek, především andělů, a červené a bílé růže.

Další články

Načítám