Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Na cenu Český lev je film Bratři v hlavních rolích s Oskarem Hesem (25), Janem Nedbalem (33) či Tatianou Dykovou (45) nominován celkem patnáctkrát. Vedle hlavních kategorií je jedna z nich také pro uměleckou maskérku Adélu Andělu Bursovou, bez níž by byl film hodně ochuzený.

Práce na filmu o bratrech Mašínových, kteří se během studené války rozhodli opustit socialistické Československo se zbraní v ruce, pro ni byla velká profesní výzva. A to nejen co se věku některých postava, mezi nimi Zdeny Mašínové v podání Tatiany Dykové, týče.

„Zde byl dlouhý vývoj postavy v 5 fázích masky. Diváci si nejspíše nejvíce všimli změny ve finální scéně, kde Zdena umírá na podlaze své cely. Zajímavostí je, že kvůli striktním pravidlům ve věznici jsme měli omezený čas na líčení a museli jsme se zaměřit pouze na viditelné části těla. Táňa tedy umřela jen na jedné polovině obličeje. Díky dobré spolupráci s kamerou se nám tento riskantní krok vyplatil,“ popisovala Bursová, která se podělila i o zákulisní snímky.

„Hlavní postavy, Oskar Hes a Jan Nedbal, prošly více než dvaceti různými proměnami a třemi fázemi růstu vousů. Pro dosažení autentického vzhledu museli herci nejen zhubnout fyzicky, ale také se spoléhali na pomoc make-upu. Byly připraveny protetické vystouplé lícní kosti a další detaily, které zvýrazňovaly vzhled vyhublosti. Vyrobili jsme více než sto oděrek, strupů a dalších drobných zranění. Nejdéle trvající make-upové seance dosahovaly až tří hodin,“ dalo líčení pořádně zabrat.

Související témata:
Adéla Anděla Bursová

Reklama

Další články

Načítám