Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Hrůzný případ, kdy muž necelé dva roky znásilňoval svou neplnoletou dceru a rozhodnutím soudu dostal pouze podmínku, šokoval Česko.

Otčím nutil dceru až pětkrát týdně k souložím a orálnímu sexu. Znásilňování si dokonce natáčel a dívku vydíral a smál se jí, že pokud mu nebude po vůli, video zveřejní. Pachatel dostal pouze podmíněný trest, protože dle posudku znalce nemělo opakované znásilňování na oběť zásadní negativní dopad. Avšak dívka přiznala, že se dlouhodobě potýká s těžkými psychickými problémy, které vygradovaly až k pokusům o sebevraždu, a aktuálně je hospitalizována na psychiatrii.

Tento případ nenechal v klidu ani známé osobnosti, které své dosahy na sociálních sítích využily k veřejnému dění.

Mezi prvními byla Nikol Leitgeb (37). „Je to bagatelizace násilí na dětech. Totální selhání justice. V hlavě mám milion otázek. Co to je za soudce? Kolik toho už tímhle systémem soudili? Co všechno nevíme a nikdy se nedozvíme?“ nevěří herečka a influencerka tomuto rozhodnutí. Zároveň sdílela slova političky Danuše Nerudové, se kterými souhlasí.

„Lidsky je mi špatně a nechápu, jak je možné, že tyto rozsudky v dnešní době stále vznikají. Tvrzení, že nezletilá oběť nemá po dvou letech znásilňování trvalé následky, je vrchol nehoráznosti a naprostá ignorance utrpení, kterým si oběti procházejí. Hodnotit a zjednodušovat rozhodování soudů je pro veřejnost vždy velmi problematické a nepřísluší politikům. Na druhou stranu justice má chránit ty nejzranitelnější z nás. Podobné rozsudky říkají obětem, že spravedlnost pro ně nemáme,“ uvedla Nerudová na sociálních sítích.

Vyjádření vydala také zpěvačka Ewa Farna (30), která má z tohoto mrazivého případu velmi špatný pocit. „To přece nemůže takhle být, nemůže to takhle dopadnout. Pravidelné znásilňování od vlastního rodiče nebude mít negativní dopad na duši člověka? To je snad úplný bullshit ne? Ta holka se po rozhodnutí soudu pokusila o sebevraždu. Jak někdo může říct, že je to relativně ok a že to přece rozdýchá? Psycholog by přece potvrdil, že když vám někdo provádí hrůzné věci a je to vaše nejbližší osoba, které věříte a má být vaší oporou, tak to na psychiku negativní následky musí mít. Ať to prosím takhle neskončí. Prosím jako máma a žena. Dejme pozornost tomuto případu, ať se třeba oběti dostane alespoň podpora. Tohle si k vám přece nikdo nemůže dovolit. Třeba se odvolá, jen ať na to má sílu a necítí marnost,“ sdílela Ewa Farna svůj názor.

Tento případ veřejně sdílela také Agáta Hanychová (38), Emma Smetana (36), Patricie Pagáčová (35) nebo Lucie Bílá (58), která zveřejnila také sbírku, která vznikla na podporu oběti tohoto hrůzného činu. Ten po obrovské odezvě začalo prověřovat Ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Další články

Načítám