Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Při vyslovení jména Jiří Krampol (85) si většina z nás představí vysportovaného fešáka, kterému ve filmu seděly role typově výrazných mladíků či energických mužů a vojáků. Díky smyslu pro humor ho známe i jako výborného baviče. Rodák z Buštěhradu vyrůstal na pražském Žižkově a toto období se promítlo do řady jeho historek, kterými bavil nejen televizní diváky.

Zastal se ho Lukavský

Krampol šel ke kumštu poněkud klikatou cestičkou. Nejprve se vyučil soustružníkem kovů v podniku Aero Vysočany a poté pracoval jako údržbář v nakladatelství Naše vojsko. Zájem o herectví v něm vzbudila platonická láska k nádherné herečce Mileně Dvorské (†71), takže nakonec kvůli ní nastoupil na DAMU. S tím studiem to ale nebylo úplně bez problému – za přijetí na školu vděčil profesorovi Radovanu Lukavskému (†88).

Přijímací komisi se totiž nelíbila veselá čísla, která si Krampol připravil. Její členové byli přesvědčeni, že tento uchazeč dramatické herectví nezvládne. Lukavský jim oponoval s tím, že ne každý herec či divadlo se věnují dramatické tvorbě.

Semaforská zlatá éra

Po absolutoriu v roce 1962 získal Krampol první angažmá v Divadle Na Fidlovačce, ale ještě v tom samém roce přešel do Divadla Na zábradlí, kde strávil devět let. Zlatá éra jeho popularity se začala psát v roce 1983, kdy nastoupil jako parťák Miloslava Šimka (†63) do Divadla Semafor.

Právě z této doby pochází řada dodnes známých povídek a scének, které sice nedosáhly kvality Šimkovy spolupráce s Jiřím Grossmannem (†30), ale výrazně dotvářely charakter televizní zábavy v 80. letech. Krampol jednou poodhalil, jakou pozornost věnovali své společné tvorbě.

Na Šumavě, kde měl Šimek chalupu, svolali obecenstvo do hospody a scénky jim několikrát předvedli. Když se líbily, jezdili s nimi po republice a teprve poté si je dovolili nabídnout Čs. televizi, která některá představení zaznamenala a odvysílala. Když se Šimek začal věnovat politické satiře, Krampol se vydal na sólovou dráhu: „To je žánr, který nemám rád. Politický humor mě nebaví,“ řekl herec.

Tváří legendárního pořadu

Z filmů a seriálů, ve kterých jsme ho mohli vidět, můžeme připomenout například Parta hic (1976), Pumpaři od Zlaté podkovy (1978), Malý pitaval z velkého města (1982), Synové a dcery Jakuba skláře (1985), O princezně, která ráčkovala (1988), Bumerang (1997) nebo Stáří není pro sraby (2022).

Krampol se proslavil také uváděním pořadu Nikdo není dokonalý (1998-2007). Zajímavé je, že pilotní díl natočila televize Prima s Josefem Lauferem (83), ale ten se v roli necítil a řekl Krampolovi, že je to pořad spíše pro něj. A právě díky němu měl pak pořad obrovský úspěch. Jeho kvalitám a divácké úspěšnosti ale uškodilo téměř desetileté trvání.

Ze setkání s Belmondem sešlo

S Jiřím Krampolem máme také spojený hlas francouzského herce Jeana-Paula Belmonda. V roce 2004 se tito dva umělci mohli setkat osobně, protože v Praze se mělo konat představení Cyrano s Bébelem v hlavní roli.

Produkce Krampola kontaktovala, zda by ke hře, která se hrála ve francouzštině, namluvil synchronní titulky. Bohužel pak přišla zpráva, že Belmondo dostal mrtvici a do Prahy nepřijede.

Jeho krédo? Dělat si ze stáří srandu

O Jiřím Krampolovi je známo, že je milovníkem krásných žen. Však byl také čtyřikrát ženatý a stal se otcem dvou vlastních a dvou vyženěných synů. S poslední manželkou Hanou (†59) zažil paradoxní situaci – byl sice bezmála o čtvrtstoletí starší než ona, ale v posledních letech jejího života se o ni musel starat on. Oblíbený herec, kterého poslední dobou trápilo zdraví, oslaví v těchto dnech 85. narozeniny. „Jediná věc, která má v pozdním věku smysl, je dělat si ze stáří srandu,“ řekl v jednom rozhovoru. Tak ať mu humor a síla vydrží co nejdéle.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám