Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Spíše v rozpacích přijala veřejnost fakt, že se syn zesnulého skladatele Karla Svobody (†68) rozhodl po patnácti letech od jeho dobrovolného odchodu ze života vydat biografii svého otce. Petr Svoboda do knihy, která obsahuje archivní fotografie i další památky, sepsal i text, kdy vzpomíná také na tátova poslední léta a opět se dotýká jeho manželství s Vendulou Pizingerovou (52).

Právě tyto vzpomínky z jeho pohledu mohou být pro někoho velmi citlivé. Vendula, která vychovává skladatelova syna Jakuba, a společně měli i dceru Kláru, která podlehla leukémii, na počin odmítá vůbec reagovat. Kniha se vrací k okamžikům manželské krize, zmiňuje vzájemné nevěry, soužití Venduly a Karla přirovnává k „válce Roseových“. I další lidé se domnívají, že roky po Svobodově smrti je to minimálně zbytečné. „Jestli není zbytečné vzpomínat na svého milovaného otce? “ ohradil se Petr Svoboda.

„Ta knížka vznikla jako ucelený pohled na tátův život. Je tam vyprávění od protektorátu až po jeho odchod z tohoto světa. Chápu, že všem nemusí být ten příběh příjemný tak, jak jsem ho sepsal, ale to je, pardon, jejich problém. Já vedle toho táty žil a zapsal jsem jenom pravdu. Nic víc jsem si k tomu nepřidával. Když píšete biografii člověka, musíte zapsat všechno. Nebylo to jako v dokumentu, který se jmenoval Šťastná léta a díval jsem se záměrně jenom na ty pozitivní věci,“ uvedl. Ve zmíněném dokumentu, který natočil, Vendula například vůbec nefiguruje.

„Já s ním prožil i smutné časy, měli jsme spolu velmi blízký vztah. Znal jsem jeho pochody a to, jak on přemýšlel o věcech, a to, co prožíval. Jestli má někdo problém, jak píšu o svém tatínkovi, je to jen jeho problém,“ zopakoval. Přitom se nabízí, už vzhledem k času vydání knihy během adventu, určité smíření. K tomu ale evidentně nedojde, aspoň podle Petrovy reakce na náš dotaz.

Křest knihy, která se bude prodávat za částku kolem tisíce korun, si nenechaly ujít některé známé tváře, jejichž snímky můžete vidět v naší fotogalerii. Kmotry byli Felix Slováček a Marcela Holanová, která na akci také na playback zazpívala jeden ze Svobodových hitů.

Reklama

Další články

Načítám