Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Představitel hlavy sklářského rodu Cirklů Luděk Munzar (†85) měl skutečně talent pro práci s píšťalou. Co možná ještě nevíte o seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře (1985)?

Nejen pamětníci se určitě shodnou na tom, že jedním z nejlepších TV seriálů byli Synové a dcery Jakuba Skláře (1985), které natočil Jaroslav Dudek podle scénáře osvědčeného autora Jaroslava Dietla. Na svou dobu šlo o mimořádně zdařilý počin, který neopěvoval režim, ale stal se působivou sondou do života jednoho sklářského rodu. Seriál, který poběží každou sobotu ve 20:15 h na Televizi Seznam, přiblíží ve třinácti dílech životní osudy sklářského mistra Jakuba Cirkla a jeho rodiny v rozsáhlém časovém období mezi roky 1899 a 1957.

Do albrechtické huti přichází v roce 1899 odkudsi od Kašperských hor svobodný mládenec Jakub Cirkl (Luděk Munzar) a dostane práci u sklářské pece. Mistr ihned pozná, že získal mimořádně zručného a šikovného skláře, který dokáže vyfoukat krásné a na trhu žádané sklo. Jenže Jakub je tvrdohlavý a o tajemství svého výjimečného umění se nechce s nikým dělit – přeje si ho předat svým budoucím potomkům. A těch bude mít opravdu požehnané množství…

Skvělí herci, skvělé výkony

Jak už bylo u většiny dobových televizních seriálů zvykem, herecké obsazení bylo mimořádné, a proto se můžete těšit i na nadprůměrné herecké výkony. Exceloval nejen Luděk Munzar v titulní úloze, ale velkou diváckou přízeň si získal i Jiří Krampol svou patrně životní rolí podnikavého hostinského a hoteliéra Josefa Cirkla. Petr Kostka se zase pozoruhodně vyrovnal s postavou slabošského kariéristy a bývalého listonoše Jakuba Cirkla. V dalších rolích se můžete těšit na neméně oblíbené herce, mj. na Janu Preissovou, Danielu Kolářovou, Martu Vančurovou, Evu Jakoubkovou, Jaromíra Hanzlíka či Radoslava Brzobohatého.

Kuriózní je, že Munzarovi (1933-2019) bylo v době natáčení něco přes padesát let, a přesto v prvním díle ztvárnil 19letého mladíka. Dva z jeho filmových synů, Jakub mladší (Petr Kostka) a Josef (Jiří Krampol), byli zase o pouhých pět let mladší než jejich seriálový otec.

Cirkl byl vlastně Rückl

Všichni diváci, kteří znali čs. historii do roku 1948, správně tušili, že předlohou rodiny Jakuba Cirkla byl slavný sklářský rod Rücklů. Ostatně, Dietlovi se scénářem pomohl i jeden z jeho příslušníků (a zároveň sklářský mistr) Antonín Rückl. Jméno Rückl ale nesmělo být v seriálu uvedeno, protože tehdejší režim nesnášel všechny „kapitalistické vykořisťovatele“. Dietl se tedy rozhodl vytvořit přesmyčku a z Rückla udělal Cirkla. (Rückl – Rikl – Cirkl).

Tip na výlet

Filmaři chtěli původně točit ve sklárnách v Sázavě, ale nakonec se rozhodli pro Tasice v okrese Havlíčkův Brod, protože na tamní nejstarší zachovalé huti nemuseli prakticky vůbec nic upravovat. Sklárna, v jejíchž pecích se vyrábělo nádherné barevné sklo, byla totiž založena už v roce 1796. Její areál je dnes provozován jako jedinečný sklářský skanzen, což je mimochodem i tip na zajímavý výlet.

V seriálu se vyskytuje ještě jedna sklářská huť, o které se mluví jako o té v Ostrově. S jejím hledáním se filmový architekt nezatěžoval, posloužila ta samá jako v „Albrechticích“, jen ji snímali od jejího zadního traktu.

Šikovný a pozorný Munzar

Tasičtí rádi vzpomínali na natáčení, však se ho také účastnila celá řada místních. A v komparzu hrály snad všechny tasické děti. Pamětníci vyprávěli, že Luděk Munzar byl velmi šikovný. Během předpremiéry, která se konala ve sklářské jídelně, se na sebe nechtěl koukat. Raději šel k peci, kde si sundal kabát, čepici, šálu a vyfoukal si tři půllitry. Několik se mu jich sice nepovedlo a skončily ve střepech, přesto místní mistři uznali, že talent k tomuto řemeslu herec má. Munzar byl také velký pohodář – na dotočnou nakoupil buřty a pivo a se skláři si povídal dlouho do noci.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám