Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kam se hrabe Dallas! Zatímco americká sága o naftařské rodině měla 357 dílů, seriál Rodinná pouta, později Velmi křehké vztahy, to dotáhl na 550. Na české poměry úctyhodné a nevídané číslo. Natáčelo se šest let a na obrazovce se díky tomu objevili známí i neznámí herci, které nový projekt proslavil.

„Tenkrát jsem šla na konkurz a sešla se tam s Romanem Štolpou, krásně jsme si sedli a tvůrcům jsme se asi líbili a obsadili nás. Hráli jsme pak manžele. Splnil se mi sen, a vůbec jsem nedoufala v to, že to bude tak dlouhý a oblíbený seriál,“ vzpomínala na své začátky Dana Morávková (52), která se tak na pět let proměnila v drsnou podnikatelku Andreu Rubešovou.

„Tenkrát mi diváci hodně posílali dopisy. Mysleli si, že jsem taková jako Andrea. Ambiciózní, bohatá, že všechno zařídím a že pro Andreu není nic problém. Chlapi mi psali, že mě zkrotí…,“ nechala se slyšet herečka, která kvůli seriálu změnila image. Byl to požadavek tvůrců.

S Andreou trávila Morávková pět let a nikdy jí nelezla na nervy. „Když něco hrajete, musíte mít tu postavu rádi. Občas jsem byla vykulená, když jsem byla na zájezdu s divadlem – a přijdou za vámi a řeší Andreu,“ přiznala.

Televize Prima oslovila několik tvůrců, aby vytvořili návrh na nový český seriál, který by se vysílal dvakrát do týdne a byl pro celou rodinu. Jako vítězové vyšla tehdy osmadvacetiletá dvojčata – scenáristky Kateřina a Jitka Bártů. „Pro nás to byla tenkrát výzva. Byly jsme mladé a nic nebylo nemožné. Nezalekly jsme se a šly do toho,“ přidala k lepšímu Kateřina Bártů, která psala všechny díly se svou sestrou.

„Mě moc těší, že i po dvaceti letech mají diváci seriál rádi. Jsem na to pyšná, protože v době, kdy se začalo natáčet, tomu všichni dávali různá jména, ale Rodinná pouta se stala rodinným seriálem, na který všichni vzpomínají. Nikdo z herců se tak nezalekl a šel do natáčení, které bylo nové a neprobádané,“ nechala se slyšet scenáristka.

„Nikdo nevěděl, do čeho jde. Byla tu tradice tak třináctidílných seriálů, a nikdo si vůbec neuměl představit, jak by dlouhodobý projekt měl vypadat. Oslovovaly jsme neznámé herce, všichni byli mladí a nadšení,“ popsala Bártů začátky projektu, který vešel do dějin tuzemské televizní zábavy.

Další články

Načítám