Hlavní obsah
Článek

Lukáš Musil alias Musa v současné době pendluje mezi Budapeští, kde žije se svou přítelkyní, herečkou Vicou Kerekes (42) a Prahou, kde připravuje velkou autorskou výstavu. Musu jsme sice znali hlavně jako jednoho z nejlepších tatérů, tohle řemeslo ale pověsil na hřebík.

Musa měl vůbec zajímavý život. Začínal jako profesionální sportovec, od dětství hrál hokej, byl brankářem hokejové Slavie, chytal za Kladno, byl juniorským hokejovým reprezentantem. A ve dvaadvaceti, když všichni čekali, že nejspíš zamíří do NHL, s hokejem sekl. Kolektivní sport mu přestal dávat svobodu. Tu našel v tetování.

Zatímco řada sportovců se bez tetování neobejde, Musa si svou první kérku nechal udělat, až když se sportem skončil. A pak zjistil, že by to chtěl umět taky. Postupně se vypracoval na naši tatérskou špičku, pro jeho kérky si jezdili zákazníci ze zahraničí a často čekali dlouhé měsíce, aby se k Musovi mohli dostat. Jeho tetování se stalo pojmem, především proto, že nekopíroval vzory, ale vytvářel vlastní výtvarnou podobu kérek. Jako jediný z Česka se dostal na prestižní světovou tatérskou výstavu v Paříži. Zdálo se, že předurčen ke slávě.

Ale stejně jako kdysi opustil hokejovou branku, tak skončil i s jehlou. Vadilo mu, že se jeho tetování začalo stávat módním doplňkem. Dnes už se tetování věnuje jen velmi výjimečně – kérku neudělal zatím ani své přítelkyni a v nejbližší době se k tomu nechystá. Místo toho kreslí - tužkou, štětcem, sprejem. 

Jedním z ústředních motivů připravované výstavy, která proběhne od 7. června v prestižní výstavní síni Mánes, se stala konfrontace světa zvířat a lidí. „Pro mě zvířata představují jisté zrcadlo člověka. Všichni se rodíme svobodní, ale většina z nás je ochočena. Zcela svobodná zůstávají jen některá zvířata," říká Musa. „Když jsem začal kreslit zvířata, cítil jsem se velmi bezpečně, vnímal jsem, že zvířata neznají přetvářku," dodal.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám