Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Manželka režiséra Jiřího Menzela (†82) Olga Menzelová (46) uspořádala další venkovní výstavu, která ukazuje Čechům i cizincům naši historii. Na velkoplošných bannerech pod Karlovým mostem tentokrát připomíná 25. výročí, kdy se Praha stala městem UNESCO, a důvody, proč tomu tak je.

"Praha je krásná, ten název expozice je Praha světová, a když si ji divák projde, tak zjistí, že skutečně světová je. Já, když se vracím odkudkoli ze světa, říkám si, jak to tady máme krásné," mínila Olga, jež je rodačkou z Písku, na který také nedá dopustit. "Máme nejstarší most ve střední Evropě, čímž se chlubím, a Jirka mi na to z legrace říká: ‚A my si postavíme ještě starší,‘ " smála se.

"Když procházím Prahou, tak se většinou neprocházím, ale letím jako šílená, spěchám a nekoukám kolem. Praha má neuvěřitelné množství soch, fresek a obličejů, ale ony se nacházejí kdesi ve výšinách, a to normální člověk, který tudy probíhá, nemá šanci vidět. I když tady žijete roky, tak to možná ani nespatříte," zve i Pražáky, aby se podívali, co je kolem nich a nad jejich hlavami zajímavého.

Na minulou vernisáž o Karlu IV. ji doprovodil manžel a řádily tam i její dcery. Tentokrát si Olga užívala, že je na pražské Kampě sama. "Anča má doučování a pak hodinu tenisu, svůj program má i Evička, Jirka natáčí na Slovensku, takže to nevyšlo. Snad si to projdeme jako rodina v klidu, i když si to moc neumím představit. Pro mě je to v klidu teď, protože nemám nikoho za zadkem," mínila.

Protože jeden známý přinesl Olze vrátit její fotografii z dětství, zavzpomínali jsme i na dobu, kdy jí bylo zhruba tolik, jako když se Praha stala městem UNESCO. "Jé, to jsem chodila do školky a navlékli nás všechny holky do jedné halenky, ve které přišla jediná slušně oblečená holčička. Já jsem ráda, že už to mám za sebou. Čas bych nevracela, určitě bych se nechtěla vrátit do školních let a do školy. Teď jsem nejspokojenější," uzavřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám