Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Režisér snímků Lea a Král zlodějů Ivan Fíla napsal strhující příběh o Františku Kriegelovi, který v srpnu roku 1968 jako jediný nepodepsal moskevskou kapitulaci. Román Muž, který stál v cestě pokřtil společně s herci Miroslavem Donutilem (73), Tomášem Töpferem a Taťjanou Medveckou. Ty také obsadil do stejnojmenného filmu.

„Nejdřív jsem napsal scénář, a jelikož financování filmu trvá vždycky dlouho, nechtěl jsem čekat a řekl jsem si, že napíšu samostatné dílo, které se od toho scénáře odpoutá a půjde víc do hloubky. Tomáš Töpfer bude hrát Františka Kriegela, Mirek Donutil Gustava Husáka a Táňa Medvecká Kriegelovu ženu,“ vysvětlil Ivan Fíla Super.cz.

Než ale vznikne film, půjde kniha o jedné z nejdůležitějších osobností pražského jara do škol, nemocnic i knihoven. „Vznikla charitativní akce Kriegel do škol, abychom ty myšlenky šířili dál a abychom té mladé generaci vysvětlili, jaká ta doba byla, protože se historie vždycky opakuje. Nabídli se tady dva investoři, kteří odkoupili tisíc knih,“ prozradil autor románu, který byl během okupace ještě jedenáctiletý kluk.

„Já jsem byl ještě dítě, takže jsem vnímal jen ty tanky, které jezdily kolem a hrozně jsem se bál. Začal jsem se tím zabývat samozřejmě až později. Dva roky jsem rešeršoval a mluvil jsem se stovkami očitých svědků, kteří Kriegela osobně znali,“ uvedl Fíla.

Reklama

Další články

Načítám