Hlavní obsah
Článek

Na posledním rozloučení s režisérkou Věrou Chytilovou, která si na svůj vlastní pohřeb prostřednictvím příbuzných připravila na smuteční hosty hodně drsný fórek, došlo i k velmi překvapujícím vyjádřením. Kromě tradičních milých vzpomínek na dámu, která tolik dala českému filmu, došlo i na dvě předpovědi brzkého vlastního skonu.

Dotyčnými byli Josef Laufer a jindy optimistická Květa Fialová (†88). Oba působili nešťastně. „Jsem na tomhle místě už po tolikáté, že už se mi nechce nic říkat. Pomalu bych tu mohl stanovat, to už není možný. Pro nás udělala hodně. Takže, Věro, no, za chvíli,“ vzkázal režisérce do nebe. Podobně reagovala i Květa Fialová, známá propagátorka stáří a seniorských neduhů.

„My jsme stejně staré, znám ji léta letoucí. Jsme kamarádky a ona mi tam už vaří kafe, já za ní půjdu,“ zavěštila si mrazivě Fialová.

Na slavnou režisérku zavzpomínali i jiní. „Věra Chytilová byla umělkyně tvrdohlavá a statečná. Řekl bych, že byly situace, kdy se chovala tak mužně, že my chlapi jsme jí záviděli,“ uvedl třeba takový Zdeněk Svěrák.

To její dvorní herec Bolek Polívka byl rád, že si vzal na její pohřeb sluneční brýle, přes které nebyl vidět jeho zármutek. „Vybavila se mi spousta vzpomínek a dojetí,“ řekl Super.cz

Reklama

Další články

Načítám