Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Irská modelka, moderátorka a populární televizní osobnost Maura Higgins otevřeně popsala momenty, kdy jí šlo doslova o život. Utrpěla totiž syndrom toxického šoku poté, co v sobě měla tři měsíce uvíznutý tampon, ale nevěděla o něm.

Syndrom toxického šoku je často spojován právě s používáním tamponů u mladých žen, ale může postihnout kohokoli a v kterémkoli věku – včetně mužů a dětí. A pokud není včas léčený, může skočit i smrtí.

Dnes se jednatřicetiletá kráska, která proslula mimo jiné i svou účastí v britské verzi reality show Love Island či v taneční soutěži Dancing on Ice, rozpovídala během rozhovoru s Keithem Lemonem o své zkušenosti z mládí, aby varovala ostatní před riziky, která mohou nastat.

„Měla jsem velmi špatnou zkušenost. Nejsem lékař, moc o tom syndromu nevím, ale co vím, že nemáte nechávat tampon uvnitř déle než devět hodin, to je myslím maximum. Já ho v sobě měla tři měsíce. Bylo mi strašně špatně. Nevěděla jsem, co se děje. Když doktor ten tampon našel, měla jsem ho přilepený na děložním čípku,“ popsala otevřeně Higgins.

„Někteří lidé kvůli tomu zemřeli. Mladé dívky si možná ani nevšimnou, když chodí večer na akce. Třeba se opravdu opijí a zapomenou. Tyhle věci se skutečně stávají a lidé o tom nemluví,“ apelovala modelka.

„Vzpomínám si, že když jsem byla ještě na škole, vytahovala jsem tampon z pytlíku a schovávala ho do rukávu a takhle šla na záchod. Přemýšlela jsem, proč jsem to tak dělala? Není to nic, za co bychom se měly stydět, proto si myslím, že je to celkově důležité téma,“ dodala.

Reklama

Další články

Načítám