Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Herečka a režisérka Lena Dunham (37) hovoří otevřeně o svých problémech s endometriózou, která u ní mimo jiné bohužel vedla k neplodnosti. Nyní popsala „sexistický“ přístup některých lékařů, u kterých hledala pomoc.

Onemocnění jí způsobovalo velké bolesti při sexu, a když Lena chtěla od lékařů poradit řešení, rada zněla, že si má dát před stykem víno, aby bolest zmírnila.

„Tolik lidí mi řeklo, že jsem přecitlivělá, že se prostě musím uvolnit. Dokonce mi někdo poradil, že si mám dát skleničku a budu v pohodě,“ popsala v podcastu Reign with Josh Smith.

„Kolikrát jsem si říkala, že by jim měli vzít licenci, protože to jsou lékaři pro ženy, ale nenaslouchají ženě, která má bolesti,“ dodala.

Lena bohužel není jedinou ženou, která se setkala s laxním přístupem lékařů, jak je patrné z průzkumů a internetových diskuzí. Endometriózou trpí každá desátá žena, přesto se o ní málo ví, je těžké ji diagnostikovat, a protože není známá příčina, neexistuje na ni lék. Někteří gynekologové proto diagnózu „odkládají“, co to jde, a pacientku se například snaží přesvědčit, že jsou její příznaky běžnými „ženskými problémy“. Patříte mezi ženy s podobnými zkušenostmi? Hlasujte v naší anketě!

Dunham patří k těm složitějším případům. Poté, co léta bojovala s nesnesitelnou bolestí, absolvovala řadu operací a zkusila nespočet forem léčby, podstoupila v roce 2018 hysterektomii, odstranili jí dělohu a čípek. Před zákrokem se snažila o umělé oplodnění, leč marně.

Mateřství si vyzkoušela aspoň před kamerou, a sice ve filmu Sharp Stick, kde hrála těhotnou. To jí prý paradoxně pomohlo smířit se s tím, že sama nemůže mít děti.

Loni se herečka provdala za muzikanta Luise Felbera. „Jsem v té fázi života, kdy jsou miminka všude kolem,“ uvedla v rozhovoru WSJ. Magazine. „Díky roli jsem si mohla odpovědět na mnoho otázek o mateřství skrz svou postavu,“ dodala.

Setkaly jste se s podobným přístupem lékařů jako Lena?
Ano, bohužel je to běžné i u nás.
71,7 %
Ne, vždy mi pomohli.
19,9 %
Osobně ne, ale znám někoho, kdo si tím prošel.
8,4 %
Celkem hlasovalo 6333 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám