Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Chlapeček, který se usmívá z fotky, se stal jedním z nejoblíbenějších zpěváků lidovek u nás. Talent se u něj projevoval odmalička. Na pódium se poprvé postavil už ve svých čtyřech letech, kdy v Hodoníně zpíval Edvardu Benešovi, a postupně se vypracoval v jednu z nejznámějších postav českého, vlastně spíše moravského folkloru.

Zpěvák Jožka Černý (69) se narodil 14. března 1942 v Čejči. Předtím, než v osmnácti letech vydal svůj první singl, který odstartoval jeho uměleckou kariéru, se živil jako řemeslník, mechanik šicích strojů, umělecký kovář nebo automechanik. Naštěstí u těchto profesí nezůstal a začal se naplno věnovat tomu, co mu jde nejlépe a čím už léta oblažuje srdce všech svých fanoušků.

Dnes má na kontě už 30 alb a především uznání publika i svých kolegů z řad zpěváků. Přezdívky jako „král lidovek“ nebo "folklorní král Moravy" jsou proto zcela zasloužené, vždyť jen s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů natočil celkem 1200 písní. Mezi ty nejznámější jistě patří Za tú horú, za vysokú nebo Když sem šel z Hradišťa, které se v jeho podání staly téměř legendou.

Jožka Černý, který se letos dožívá kulatých sedmdesátých narozenin, jež v polovině dubna oslaví velkým koncertem v Divadle Hybernia, kam mu přijde popřát mnoho významných jmen českého showbyznysu, mimo jiné Karel Vágner, Karel Štědrý, Petr Kolář nebo Josef Dvořák, je ženatý, má tři dcery a žije v Břeclavi.

Reklama

Další články

Načítám