Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Osmapadesátiletý Michael Hebranko je známý jako rekordman v jo-jo efektu. Přestože se mu před lety podařilo zhubnout 419 kilogramů a jeho váha byla úplně v normě, Hebranko se opět dokázal projíst až k morbidní obezitě a současným 266 kilo. Jenže lékaři už bijí na poplach. Pokud se mu nepodaří zhubnout alespoň 60 kilogramů, nedožije se ani šedesátky. Hrozí mu akutní selhání srdce, jater a ledvin.

Hebranko žije se svou ženou Madelaine v domě na Staten Island v New Yorku. Kvůli nemožnosti hýbat se je vězněm na své vlastní posteli. Jelikož jej trápí i další zdravotní komplikace například s dýcháním, kvůli kterému má u postele stále připravenou kyslíkovou masku, nemůže dělat téměř nic, a tak většinu času tráví tím, že se na posteli cpe k prasknutí. Jídlo je jeho jedinou radostí, která jej pomalu, ale jistě zabíjí. Obézní Newyorčan se tak potácí v začarovaném kruhu, o kterém prohlašuje: „Vím, že mě jídlo zabíjí, ale jsem na něm závislý stejně jako narkoman na heroinu.“

Během posledních 24 let Hebrenko zhubnul a zase nabral neskutečných 1814 kilogramů. Jeho současná váha dosahuje 266 kilo, což je to jen polovina toho, co vážil dříve. Jeho osobní rekord je totiž 507 kilogramů. Jeho žena přitom pracuje 12 hodin denně, aby manželův apetit mohla zaplatit. Když přijde domů, stará se o něj.

S obezitou bojoval Michael odjakživa. Již v roce 1976, kdy si bral svou ženu, ho byl pořádný kus, ale od té doby v přibírání na váze pokračoval, když denně zkonzumoval přes 13 tisíc kalorií. V době, kdy vážil nejvíce, se Michael obrátil na fitness guru Richarda Simmonse, který byl v minulosti rovněž obézní a díky jeho dietnímu plánu a cvičení Newyorčan ztratil 419 kilo, což jej dostalo do Guinnessovy knihy rekordů jako člověka, kterému se podařilo nejvíce zhubnout.

Jo-jo efekt na sebe ale nenechal dlouho čekat. Během následujících šesti let muž opět přibral tak, že musel být hospitalizovaný v nemocnici. Od té doby se mu již nikdy nepodařilo dostat se pod hranici 160 kilogramů a naopak i nadále nabírá na váze.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám