Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Populární herec a moderátor Aleš Háma (50) má hobby, na které byste ho asi netipovali. Přes rybaření se totiž dostal k myslivosti a stal se z něj lovec. Ulovenou zvěřinu je navíc schopen sám zpracovat i po kulinářské stránce. Od paštik přes základ na omáčky až po guláše či steaky.

"K myslivosti jsem se dostal náhodou. Protože jsem vždycky rybařil, chodil na treky a jezdil na vodu, zajímalo mne dozvídat se o přírodě víc a víc. Jednoho dne jsem se rozhodl, že nejlepší příležitostí, jak se seznámit s českou přírodou, bude adeptský kurz. Vůbec jsem přitom neměl touhu lovit. Až později jsem se v kurzu potkával s kamarády, kteří jsou myslivci a lovci, a ti ve mně postupně loveckou vášeň probudili," vyprávěl Háma, který prý nejraději loví sám.

Stejně jako u golfu, tak ani u lovu podle něj prý neexistuje špatné počasí. "Manželka si kolikrát klepe na hlavu, že přece zvěř, když je tak hnusně, je také zalezlá v úkrytu. Často je to pravda, ale zvěř se musí jít napást, takže stojí za to vyjít i ve velmi odporném počasí," směje se moderátor.

Z lovu ovšem nemá jen příjemné zážitky. "Kupříkladu letos na naháňce popolezl kňour a nebyl to moc příjemný pocit. Naštěstí se to obešlo bez zranění. A na Slovensku ve Velké Fatře to bylo každodenní setkání s medvědem. Byl jsem tam dva roky po sobě a v tom posledním roce jsem za pět dní čtyřikrát potkal medvěda. To je taky poměrně napínavé setkání," vyprávěl.

A protože je Aleš velký gurmet a výborný kuchař, ulovenou zvěř také sám v kuchyni zpracovává. "Zvěřinu jsem se naučil upravovat na více způsobů. Spíše s ní pracovat jako s normálním masem, ne s něčím vzácnějším a výjimečným. Když si ulovím kus, je pro mě nejpodstatnější, aby byl zpracovaný opravdu celý, jak se říká od větrníku až po ocásek, jde-li o vysokou nebo spárkatou zvěř. Mně z ní zbyde opravdu hromádka bílých kostí, protože je všechny vyvařím a maso oberu do paštik. Vývar svařuji na demi glace, abych měl potom ke steakům na omáčky. Pro mě je to velká zábava. Ale musím na to mít čas," popsal.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám