Hlavní obsah
Článek

Že gayové nehrají fotbal? Ale kdeže! Hrají. A dokonce i vrcholově. Jenže se to zatím neví, protože menšinovou sexuální orientaci ze strachu tají. Změnit to chce Theo Zwanziger – šéf Německé fotbalové asociace. Sám ví, že i mezi vrcholovými sportovci gayové jsou. Jako jsou ve všech oborech lidské činnosti. A taky chce skoncovat s jejich stigmatizací, proto vyzval všechny odvážné hráče, aby se stali oficiálními gayi.

„Hráči by měli mít dost kuráže, aby se sami přihlásili,“ tvrdil Theo Zwanziger při veřejné debatě o sexualitě vrcholových atletů ve sportovní škole Sportschule Hennef poblíž Kolína nad Rýnem. Podle něj dnes mají gayové ve fotbale mnohem lepší podmínky než ještě před deseti roky.

Zwanziger nesouhlasí s německým fotbalistou Philippem Lahmem, jenž prohlásil, že Německo na gay atlety není připraveno. Tento komentář rozvířil širokou debatu a především kritické reakce. Lahm sám je sice velmi liberálním a otevřeným sportovcem, fotbalistům ale radí, aby homosexualitu tajili.

„Fotbal je jako gladiátorský zápas. Politici se dnes opravdu můžou přihlásit k homosexualitě. Ale oni nemusejí hrát před šedesáti tisíci diváků týden za týdnem… Nemyslím, že je společnost už dost připravená přijmout gay fotbalisty jako normu, ačkoli v jiných oblastech to možné je,“ míní Lahm.

„Myslím, že fanoušci na stadionu se soustředí pouze na jejich výkon, nikoli původ či orientaci,“ tvrdí Zwanziger a věří, že je čas, aby Německo objevilo své první profesionální hráče fotbalu, kteří v soukromí žijí s mužem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám