Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kariéru započal už v dětském věku, a i když to zdaleka nebývá pravidlem, profesní úspěch jej neopustil ani v dospělosti. Vladimír Dlouhý (†52) měl na kontě desítky filmových, seriálových i divadelních postav. Zemřel před deseti lety, 20. června 2010.

Talent Dlouhý prokázal už jako jedenáctiletý ve filmu Už zase skáču přes kaluže, kde ztvárnil malého Adama, potýkajícího se s dětskou obrnou. Snímek z roku 1970 zaujal i v zahraničí, režisér Karel Kachyňa za něj získal cenu na festivalu v San Sebastiánu.

Ti, kteří Dlouhého znali, se shodovali, že měl opravdu mimořádný talent. O herecké kariéře přitom nesnil, chtěl se stát stavbařem. Na průmyslovku se ale nedostal, tak nakonec dal na rady starších a zkušenějších a šel na konzervatoř.

K dalším výrazným rolím, už dospělým, patří ty v seriálu Arabela, v pohádce S čerty nejsou žerty či ve filmech Knoflíkáři nebo Hlídač č. 47. Za poslední jmenovaný snímek získal Dlouhý Českého lva za vedlejší roli. Vůbec první cenu, Zlatého Dudka, obdržel za již zmíněnou prvotinu Už zase skáču přes kaluže, tu poslední pak in memoriam za snímek Kajínek.

Dlouhý byl otcem tří dětí. S první manželkou Gabrielou Heřmanovou měl dceru Danielu, s druhou ženou, kolegyní Petrou Jungmanovou, pak dva syny, dvojčata Jana a Jiřího.

Vladimír Dlouhý naplno hrál i žil, nevyhýbal se cigaretám ani alkoholu. Zemřel ve dvaapadesáti letech na rakovinu žaludku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám