Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Český šoubyznys přišel opět o výraznou osobnost! Režisér Martin Dolenský (†47) totiž patrně cestou na chalupu zemřel při hromadné havárii tří vozů s nákladním kamionem. Umělci, kteří s ním přišli do styku, jsou v šoku.

Točil Vyprávěj, pohádky (naposled štědrovečerního Pravého rytíře s Lukášem Vaculíkem, Jiřím Kornem a Jaromírem Hanzlíkem), a v seriálu Špačkovi v síti času nahradil svého s rakovinou bojujícího učitele Karla Smyczka.

Žádné další filmy ani seriály už ale bohužel nenatočí. Muž, který se v poslední době soustředil na práci pro dětský kanál České televize Déčko, totiž zemřel na následky tragické autonehody.

Podle serveru Novinky.cz vjel do protisměru a po čelním nárazu nepřežil srážku s kamiónem. Veškeré oživovací pokusy byly marné. Patrně jel na chatu, kterou měl nedaleko.

„To jsem nevěděl. Je to strašné! Martin před časem svým přístupem zachránil úplně celý nákladný projekt Špačkovi v síti času. Onemocněl jsem tehdy a on místo mě naskočil do rozjetého vlaku a všechno skvěle zvládl. A to se mnou ani nemohl skoro nic konzultovat, nemohl jsem mluvit, jenom psát esemesky,“ vysekl poklonu svému žákovi režisér Karel Smyczek, který za sebe před pár lety musel najít režisérkou náhradu kvůli boji s rakovinou.

„Martin na mě působil jako poměrně uzavřený, plachý člověk. Samozřejmě ne při režírování. Ale jinak měl svůj zvláštní svět, proto mě překvapilo, když mně před lety začal nadšeně vyprávět o tom, že si pořídil chalupu u Hořesedel. To jsem od něj vůbec nečekal, že se nadchne pro tak obrovitý úkol. Byla na tom totiž velká porce práce. Strašně se k tomu upnul. Když mi to vyprávěl, byl z něj najednou úplně jiný člověk,“ dodal Smyczek, kterého zpráva o smrti mladšího kolegy silně zasáhla.

„Nebyli jsme nejbližší přátelé, ale měla jsem ho moc ráda. Známe se z Vyprávěj a točili jsme spolu také pohádku Pravý rytíř. Byl to strašně hodný a slušný člověk, abstinent, vegetarián a ekolog. Byl velmi citlivý a vnímavý. Žádný dravec, ale velmi pracovitý člověk. Je to pro mě neuvěřitelné, zasáhlo mě to. Samozřejmě jednou zemřeme, ale znovu jsem si uvědomila, že nikdy nevíme dne ani hodiny,“ řekla nám smutná herečka z Vyprávěj Jana Bernášková.

„Umřel Martin Dolenský, můj kamarád a skvělej režisér. Tak už aspoň víš, jaký to je. Dobrou noc, chlape, budeš mi moc chybět,“ napsal na sociální síť velmi blízký přítel režiséra Petr Wajsar.

„Martin měl dost jasno na to, aby se vyznal i v zásvětí. Vzpomínejte krom lítostivých projevů i na fakt, že Martin prožil supernašlapanej život a je teď nepochybně šťastnej,“ přidal.

Reklama

Další články

Načítám