Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kalendář nadace Debra pro rok 2017 na podporu lidí s nevyléčitelnou nemocí motýlích křídel je na světě. Letos se do něj opět nechalo nafotit mnoho známých tváří včetně Ani Geislerové (48), pro kterou to není premiéra. Premiérou ale byly její ‚hořící‘ šaty. Jak vznikly?

Aňa pózovala umělecké fotografce Bet Orten v bílých šatech, na něž se projekcí promítaly plameny. Vysvětlení je nasnadě - tématem všech snímků je zranitelnost a extrémní citlivost kůže, kterou pacienti s nemocí motýlích křídel trpí. „Naši pacienti nikdy nebudou moci prožívat obyčejné věci tak jako ostatní. Zradila je totiž jejich vlastní kůže, už od dětství je pro ně každý den plný bolesti, každý pohyb od nich vyžaduje, aby přemohli sami sebe,“ popisují autoři kalendáře Orten a režisér Jan Pavlacký.

Motivem pro fotografii Báry Basikové jsou zase trny, tématem fotografie Dana Bárty je tíseň.

Patronkou organizace je Jitka Čvančarová, která je také na titulní fotce kalendáře. Ten je věnován Haně Bučkové, která pozvedla péči o pacienty s nemocí motýlích křídel v Česku na jednu z nejvyšších úrovní v Evropě. Bučková se poté, co získala zkušenosti v zahraničí, vrátila před 15 lety do České republiky a založila první a doposud jediné specializované lékařské centrum v Brně, kde dnes zde působí 20 specialistů, za kterými se sjíždějí nemocní z celého Česka i ze zahraničí.

Fotografování kalendáře letos probíhalo v prostoru historické koleje ve Slavíkově ulici v Praze.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám