Hlavní obsah
Článek

Herečka Vica Kerekes (42) se objevila v pro ni netradiční filmové roli. Ve filmu Tenkrát v ráji si zahrála spisovatelku a nadšenou vyznavačku horolezeckého sportu Vlastu Štáflovou, která se v době okupace sblížila s úspěšným československým horolezcem Joskou Smítkou, jenž se ve skálách ukrýval před nacisty. Toho ve snímku ztvárňuje kajakář Vavřinec Hradilek (29).

Zrzavá slovenská herečka s maďarskou krví přiznala, že Hradilka vlastně vůbec neznala, protože moc nesleduje sport. Spolupráci s nehercem si však pochvalovala. „Oživilo mě to. Nebudu se přetvařovat, protože je logické, že je rozdíl pracovat s profesionálním a ostříleným hercem, protože ví, co je natáčet, a cítí se v tom prostředí lépe. Ale já jsem byla vzrušená z toho, že mi Vávra dodá jiné věci, že mě vykolejí z herecké rutiny a přijde něco nového, anebo pravdivějšího,“ prozradila herečka s tím, že Hradilek vůbec nebyl nervózní.

„Přišel mi tak v pohodě ve všech situacích. Říkala jsem si, že to je neuvěřitelné. Možná jsme byli na sebe správně napojení. Podařilo se nám vycházet jeden z druhého. Neměla jsem pocit, že bych ho měla nějak vést a říkat, co by měl a neměl dělat,“ mínila Kerekes.

Na herečku čekalo hodně náročné natáčení. Žádné triky ani fikce, ale pravé horolezecké scény, Vica musela překonat samu sebe.

„Musela jsem opravdu vylézt 50 metrů a potom skočit do prostoru, abych byla na hraně skály, a pak znovu lézt. Měli jsme dva dny přípravy a trénování lezení. Dohromady asi 6 hodin s profesionálem. Někdy jsem ani nevěděla, kde se mám chytnout. Poprvé když jsem byla v takové výšce, tak jsem půlhodiny jen seděla, nechtěla jsem se pohnout, všichni na mě čekali a já jsem měla strach. V životě jsem se tak nebála. Dívali se na mě místní turisti jako na nějakou atrakci. Po nějaké době jsem se odhodlala skočit a nechtějte vědět, jaká slova jsem ze sebe křičela. I teď mám husí kůži, když si na to vzpomenu. Užívám si věci, které mě nutí překonat samu sebe. Takové natáčení je lepší, než sedět v kavárně a vést nějaký dialog,“ uzavřela nadšená Kerekes.

Snímek Petera Pálky nejen o horolezectví a odvaze, ale i lásce ve stínu hákového kříže, půjde do kin ve čtvrtek. Kromě Kerekes a Hradilka se můžeme těšit i na Jana Budaře (46), Miroslava Etzlera (59) či Simonu Stašovou (69).

Reklama

Další články

Načítám