Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Když se pestrobarevná umělkyně ohlédne za svou minulostí, má určitě na co vzpomínat. Právě dnes šedesátiletá Lenka Kořínková má za sebou slušně rozjetou hereckou kariéru, hudební ambice, emigraci do Austrálie, období věnované dietám i boj s alkoholem, kvůli němuž skončila ve škarpě.

Lenka je známá svým specifickým módním vkusem a bizarními outfity, v nichž by se neztratila ani v karnevalovém průvodu. Hereckou kariéru ovšem odstartovala jako přirozeně působící holka, která neměla potřebu připomínat pouťovou atrakci.

V 18 letech se Kořínková objevila po boku Dagmar Veškrnové ve filmu Holky z porcelánu. Tehdy se zdálo, že rodačka z Opavy je novým objevem české kinematografie, což potvrdila dalšími filmy, v nichž se dokonce nezdráhala svléknout. Lenka se objevila také jako princezna v pohádce O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku či v inscenaci Ztrácím tě, lásko s Janou Hlaváčovou a Petrem Haničincem.

Na konci 70. let hrála ve více než desítce filmových a televizních projektů ročně, ale herectví ji nenaplňovalo, a tak se rozhodla uplatnit jako zpěvačka, což se však nesetkalo s velkým úspěchem. V 80. letech Kořínková emigrovala do Austrálie a v Československu se po ní slehla zem.

Když se dřívější hvězda po revoluci vrátila do své vlasti, příliš lákavých nabídek nedostala, ale zaznamenala úspěch se svými knihami o dělené stravě. Pak ovšem podlehla nástraze v podobě alkoholu, který se s jejím kázáním o zdravém životním stylu příliš neslučoval. Kořínková se dokonce ocitla ve škarpě u cesty, kde se chtěla nejspíš vyspat z kocoviny.

V současné době Lenka čerpá ze svých zkušeností ze zahraničí a vyučuje angličtinu. Na alkohol snad definitivně zanevřela a k šedesátinám si, doufejme, nenamíchala koktejl z rumu a vodky, ale ze zeleninových šťáv.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám