Hlavní obsah
Článek

Uráží vás obyčejná žiletka z oceli? A chcete se holit iridiovým strojkem s luxusní čepelí? Společnost Bright Light Ventures z Oregonu splní přání i nejnáročnějším zákazníkům. Jejich holící strojek Zafirro Iridium s čepelí ze safíru však přijde při přepočtu na koruny na 1,7 miliónu. Čepel je však podle výrobce neztupitelná a na celý život.

Ostří je prý tak tenké, že ho tvoří jen asi 100 atomů na šířku, což je pěttisíckrát méně než lidský vlas. Tělo strojku je primárně vyrobeno z iridia – jednoho z nejvzácnějších a nejsilnějších kovů vůbec.

Ostří je hypoalergenní, odolné vůči oxidaci a korozi a velmi ostré. Iridium je přitom desetkrát vzácnější než platina, pochází totiž z meteoritů. Společnost Zafirro vyrobí jen 99 kusů tohoto unikátního holítka.

„Naším cílem bylo využít kvantové fyziky v technologii holení, abychom mohli vytvořit nejostřejší čepel, která se neztupí,“ tvrdí šéf společnosti Hayden Hamilton. Jeho tým expertů při vývoji strojku využili poznatky z fyziky částic, nanotechnologie a vesmírného výzkumu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám