Hlavní obsah
Článek

Nehasnoucí popularitu zajistila Judy Garland (†47) role Dorotky ve filmu Čaroděj ze země Oz (1939), kterou vyfoukla tehdy nejzářivější dětské hvězdě Shirley Temple. Písnička Over The Rainbow se stala jejím největším hitem a jako velkolepé závěrečné číslo ji musela zpívat na všech svých vystoupeních až do svého předčasného konce.

Hořký životní příběh oblíbené hollywoodské hvězdy začínal nadějně. Diváci si ji zamilovali a jedna nabídka střídala druhou. Brzy ji však nemilosrdné soukolí filmového studia semlelo. Nervovou labilitu začala řešit prášky i alkoholem, začala také držet drastické diety. Později se přidaly i drogy.

„Páni šéfové z MGM měli radost, že jim taková hvězda zobe z ruky, a cpali do ní prášky na spaní, aby si zdřímla alespoň v pauzách mezi natáčením. Sotva byla scéna připravena, naládovali rozespalou Judy amfetaminem, aby se co nejrychleji dostala zase do formy. Zatáhli ji do bludného kruhu, z něhož nenacházela mladičká dívenka úniku,“ píše v knize Muž, který věděl příliš mnoho James Spada.

Osobní život Judy byl stejně rozháraný jako její duše. Všechna manželství se jí dříve či později rozpadla. Ještě dvakrát zažila návrat na výsluní. Poprvé s filmem Zrodila se hvězda (1954) a pak na začátku šedesátých let, kdy se svým koncertním programem vyprodávala stadióny. Z bludného kruhu závislosti na lécích, alkoholu a drogách se však už nikdy nedokázala ani navzdory několika pokusům vymanit.

Od padesátých let Judy páchala pravidelně sebevraždy. Jednou se pořezala skleněným střepem, podruhé žiletkou. „Stála před zrcadlem v hale s žiletkou v ruce a řezala se do tváří,“ vzpomínala později její služebná. Většina přátel mohla jen smutně přihlížet. Důsledkem svého životního stylu vypadala po čtyřicítce Judy jako stařenka.

Naposledy se Judy vdávala tři měsíce před svou smrtí. Mickey Deans byl o dvanáct let mladší. Tři měsíce po svatbě našel svou ženu bez známek života v londýnském hotelu. Důvodem smrti hollywoodské ikony bylo podle pitvy předávkování sedativy.

Reklama

Další články

Načítám